TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Shulman, Herbert Edgar

Geboortedatum:
18 november 1918 (Chicago/Illinois, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
17 september 1944 (nabij Arnhem, Nederland)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
2nd Lieutenant (2e Luitenant)
Eenheid:
304th Troop Carrier Squadron, 442nd Troop Carrier Group, U.S. Army Air Forces
Toegekend op:
1945
Uitgereikt voor:
Operatie Market Garden
"Wegens buitengewone heldenmoed in verband met militaire operaties tegen een gewapende vijand terwijl hij diende als C-17 transportpiloot, in actie tegen vijandelijke troepen op 17 september 1944 in het European Theatre of Operations. De onbetwistbare moed van tweede luitenant Schulman in luchtgevechten is in in overeenstemming met de hoogste tradities van de militaire dienst en strekken hem en de luchtmacht van het Amerikaanse leger tot grote eer."

Headquarters, U.S. Strategic Forces in Europe, General Orders No. 29 (postuum toegekend)
Distinguished Service Cross (DSC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
2nd Lieutenant (2e Luitenant)
Eenheid:
304th Troop Carrier Squadron, 442nd Troop Carrier Group, U.S. Army Air Forces
Toegekend op:
17 oktober 1946
Uitgereikt voor:
Operatie Market Garden
Ridder vierde klasse der Militaire Willems Orde (MWO.4)
"Heeft zich in de strijd door het bedrijven van uitstekende daden van moed, beleid en trouw op de volgende wijze onderscheiden: Op 17 September 1944 deed hij als piloot van een vliegmachine van het type C.-47 dienst bij een parachutelanding in Nederland. Ongeveer vijf minuten voor de landingszone was bereikt, werd de machine van Lieutenant Schulman getroffen door het vuur van Duitsch afweer geschut, waardoor het onderste deel der machine in vlammen geraakte. Kort daaop ontploften de benzine-tanks van den rechtervleugel en met een volmaakt voorbijzien van zijn eigen veiligheid, bleef Lieutenant Schulman zijn plaats in de formatie handhaven en liet hij zijn parachutisten in de aangegeven zone uit de machine springen. Toen verliet hij de formatie en bleef lang genoeg in horizontale richting doorvliegen om zijn bemanning met parachutes in veiligheid te laten landen. Met buitengewone heldhaftigheid en vastbeslotenheid heeft deze officier de hem opgedragen taak vervuld."

K.B.no.26 Postuum toegekend

Bronnen

Foto