TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Sloan, William J.

Geboortedatum:
1 januari 1921 (Richmond/Virginia, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
30 januari 1999
Begraven op:
Arlington National Cemetery
Vak: 69. Graf: 5410.
Nationaliteit:
Amerikaans (1776-heden, Republiek)

Biografie

Gedurende de Tweede Wereldoorlog vloog hij in een Lockheed P-38 Lightning en was hij de meest succesvolle jachtvlieger in Noord Afrika met 12 neergehaalde vliegtuigen.
Onder zijn onderscheidingen en decoraties zitten de Air Force Cross, Distinguished Flying Cross en de Air Medal with 20 Oak Leaf Clusters.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel
Eenheid:
96th Fighter Squadron, 82nd Fighter Group, U.S. Army Air Forces
Het Air Force Cross is aan William J. Sloan, Lieutenant Colonel, U.S. Army Air Force uitgereikt voor zijn buitengewone heldhaftigheid in militaire operaties tegen een gewapende vijand van de U.S. als piloot van een P-38 jachtvliegtuig op het oorlogstoneel in Noord Afrika tijdens een operaties op 5 juli 1943. Op die dag leidde Colonel Sloan een vlucht met gevechtsvliegtuigen die 36 B-25 bommenwerpers moesten escorteren voor een aanval op het vliegveld van Gerbini. De formatie ondervond in het doelgebeid intensief vuur van luchtafweergeschut en werd aangevallen door tien vijandige jachtvliegtuigen. Colonel Sloan haalde twee vijandige jachtvliegtuigen naar beneden en trok opzettelijk de aandacht van de andere vijandige gevechtsvliegtuigen die hij daardoor wegdreef van de bommenwerpers, die daardoor allemaal veilig terug kwamen. Door zijn buitengewone heldhaftigheid, zijn goede vliegkunst en zijn agressiviteit in het oog van de vijand, is Colonel Sloan een goede afspiegeling van de hoogste eer voor zichzelf en voor de U.S. Air Force.
Air Force Cross (AC)

Bronnen

Foto