TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Pauw, Harry

Geboortedatum:
10 januari 1918 (Singapore, Singapore)
Overlijdensdatum:
10 mei 1940 (Ypenburg, Nederland)
Begraven op:
Nederlands Militair Ereveld Grebbeberg
Rij: 13. Graf: 61.
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

De Reserve 2e luitenant vlieger Harry Pauw woonde in Naarden. Tijdens de aanvang van de Tweede Wereldoorlog was hij ingedeeld bij de 3e Jachtvliegtuigafdeling te Ypenburg.
Hij vormde samen met zijn waarnemer/luchtschutter Ballangee een team op de 393, een Douglas 8A/3N vliegtuig.
Nabij Vlaardingen werden Pauw en Ballangee op 10 mei 1940 neergeschoten. Pauw wist, hoewel zwaargewond, het toestel met zijn parachute te verlaten. De 393 zelf echter, stortte samen met de onfortuinlijke Ballangee neer, waarbij laatste om het leven kwam.
Pauw zelf echter was zodanig gewond dat hij na de landing aan zijn parachute, ter plekke is overleden in een weiland bij Vlaardinger-Amacht .
Aanvankelijk werd Pauw begraven op de Algemene Begraafplaats te Vlaardingen. Op 30 mei 1940, werd zijn stoffelijk overschot echter overgebracht naar de Algemene Begraafplaats te Bussum (nabij zijn woonplaats Naarden). Het graf in Bussum werd echter geruimd en met hulp van de Oorlogsgravenstichting werden de stoffelijke resten overgebracht naar het Militaire Ereveld Grebbeberg te Rhenen en werd hij herbegraven in rij 13, grafnummer 61.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Reserve-Tweede Luitenant-Vlieger
Eenheid:
3e Jachtvliegtuigafdeling, 1e Luchtvaartregiment, Wapen der Militaire Luchtvaart
Toegekend op:
6 mei 1946
Officiele Oorkonde:
"Heeft door daden van initiatief, moed en volharding gedurende een of meer vluchten in een luchtvaartuig tegenover den vijand onderscheiden, deel uitmakende van de bemanning van een Douglas-vliegtuig, in een luchtgevecht met een zeer groote overmacht van vijandelijke vliegtuigen boven het vliegveld Ypenburg op 10 mei 1940; is daarbij gesneuveld."
474e Verlening.
Bij Koninklijk Besluit Nr. 9 dd 6 mei 1946.
Posthuum toegekend.
Vliegerkruis (VK)

Bronnen

Foto's