Nederlands Militair Ereveld Grebbeberg

Nadat tussen 10 en 13 mei 1940 de Slag om de Grebbeberg was geleverd, werd begonnen met het zoeken naar gesneuvelden en gewonden. Op last van de Duitsers legde een groep arbeiders uit de omgeving onder leiding van een Nederlandse majoor op de Grebbeberg de eerste Nederlandse oorlogsbegraafplaats aan.

Tijdens de oorlog lagen de Duitse en Nederlandse gevallenen op dezelfde begraafplaats. Na de bevrijding werd de militaire begraafplaats ingericht als nationale herdenkingsplaats. In het voorjaar van 1947 is daarom op initiatief van het ministerie van Defensie besloten de Duitse graven op de Grebbeberg te ruimen. Die graven zijn verplaatst naar de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn.

De, in 1946 opgerichte, Stichting Nationaal Legermonument Grebbeberg gaf opdracht voor het vervaardigen van het Leeuwenmonument dat werd onthuld in 1953. Het monument, ontworpen door de architect ir. J.J.P. Oud en gemaakt door J. Raedecker en zijn zoon, bestaat uit een kruis geflankeerd door twee leeuwen en draagt als opschrift: Den Vaderlant Ghetrouwe - Blijf Ick Tot Inden Doot. Tegenover dit monument, aan de andere kant van de Grebbeweg, bevindt zich het Nationaal Legermonument. Het is een open aula met een klokkentoren.

Op de begraafplaats bevinden zich nu bijna 850 graven en verschillende monumenten, waaronder die van van het 8e, 10e en 22e Regiment Infanterie. Deze monumenten dienen om hen die op en om de Grebbeberg streden en sneuvelden te gedenken. Bij het ereveld is ook een informatiecentrum aanwezig.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Barry van Veen
  • Foto's: Arjan Vrieze

aug2018

Ceremonie op Ereveld voor gesneuvelde vrijwilligers WOII

[RHENEN] Het Korps Nationale Reserve eert elk jaar de gesneuvelde vrijwilligers van de Tweede Wereldoorlog†bij het monument 'Als 't Moet' op het Militair Ereveld Grebbeberg. Het was tijdens deze herdenking op 4 augustus†104 jaar geleden dat de Nederlandse regering besloot de Vrijwillige Landstorm op te richten om het land te helpen beschermen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Lees meer

mei2018

Zeeuwse sergeant Tweede Wereldoorlog herbegraven bij zijn kameraden

Veel ceremonie voor een Zeeuwse soldaat die werd herbegraven. Jan Molhoek uit Schore vond zijn laatste rustplaats op Militair Ereveld Grebbeberg

Lees meer

Lees meer (104)