TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Nederlands Militair Ereveld Grebbeberg

Nadat tussen 10 en 13 mei 1940 de Slag om de Grebbeberg was geleverd, werd begonnen met het zoeken naar gesneuvelden en gewonden. Op last van de Duitsers legde een groep arbeiders uit de omgeving onder leiding van een Nederlandse majoor op de Grebbeberg de eerste Nederlandse oorlogsbegraafplaats aan.

Tijdens de oorlog lagen de Duitse en Nederlandse gevallenen op dezelfde begraafplaats. Na de bevrijding werd de militaire begraafplaats ingericht als nationale herdenkingsplaats. In het voorjaar van 1947 is daarom op initiatief van het ministerie van Defensie besloten de Duitse graven op de Grebbeberg te ruimen. Die graven zijn verplaatst naar de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn.

De, in 1946 opgerichte, Stichting Nationaal Legermonument Grebbeberg gaf opdracht voor het vervaardigen van het Leeuwenmonument dat werd onthuld in 1953. Het monument, ontworpen door de architect ir. J.J.P. Oud en gemaakt door J. Raedecker en zijn zoon, bestaat uit een kruis geflankeerd door twee leeuwen en draagt als opschrift: Den Vaderlant Ghetrouwe - Blijf Ick Tot Inden Doot. Tegenover dit monument, aan de andere kant van de Grebbeweg, bevindt zich het Nationaal Legermonument. Het is een open aula met een klokkentoren.

Op de begraafplaats bevinden zich nu bijna 850 graven en verschillende monumenten, waaronder die van van het 8e, 10e en 22e Regiment Infanterie. Deze monumenten dienen om hen die op en om de Grebbeberg streden en sneuvelden te gedenken. Bij het ereveld is ook een informatiecentrum aanwezig.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Barry van Veen
  • Foto's: Arjan Vrieze (1, 2, 3, 4), Patrick Molders (5)
Gesneuvelden Tweede Wereldoorlog herbegraven

8apr

Gesneuvelden Tweede Wereldoorlog herbegraven

Op het Militair Ereveld Grebbeberg zijn gisteren de stoffelijke resten herbegraven van 3 militairen. Zij sneuvelden tijdens de Duitse inval in mei 1940. De graven van de soldaten Eduard Michels, Johannes Bronswijk en Ferdinand Leers stonden op de nominatie om te worden geruimd. Op verzoek van de Oorlogsgravenstichting zijn ze daarom overgebracht naar het Ereveld Grebbeberg.

Lees meer

WOII in foto's: Langs de Grebbelinie viel ineens wat te beleven

29apr

WOII in foto's: Langs de Grebbelinie viel ineens wat te beleven

PROVINCIE UTRECHT - Zo'n dertig Nederlandse militairen van twee verschillende bloedgroepen oefenen samen bij Rhenen. De genie verplaatst een bijna vier ton wegend kanon van de artillerie over de Rijn. Ze bereiden zich voor op een mogelijke aanval van Duitsland.

Lees meer

Lees meer (106)