Nadat tussen 10 en 13 mei 1940 de Slag om de Grebbeberg was geleverd, werd begonnen met het zoeken naar gesneuvelden en gewonden. Op last van de Duitsers legde een groep arbeiders uit de omgeving onder leiding van een Nederlandse majoor op de Grebbeberg de eerste Nederlandse oorlogsbegraafplaats aan.

Tijdens de oorlog lagen de Duitse en Nederlandse gevallenen op dezelfde begraafplaats. Na de bevrijding werd de militaire begraafplaats ingericht als nationale herdenkingsplaats. In het voorjaar van 1947 is daarom op initiatief van het ministerie van Defensie besloten de Duitse graven op de Grebbeberg te ruimen. Die graven zijn verplaatst naar de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn.

De, in 1946 opgerichte, Stichting Nationaal Legermonument Grebbeberg gaf opdracht voor het vervaardigen van het Leeuwenmonument dat werd onthuld in 1953. Het monument, ontworpen door de architect ir. J.J.P. Oud en gemaakt door J. Raedecker en zijn zoon, bestaat uit een kruis geflankeerd door twee leeuwen en draagt als opschrift: Den Vaderlant Ghetrouwe - Blijf Ick Tot Inden Doot. Tegenover dit monument, aan de andere kant van de Grebbeweg, bevindt zich het Nationaal Legermonument. Het is een open aula met een klokkentoren.

Op de begraafplaats bevinden zich nu bijna 850 graven en verschillende monumenten, waaronder die van van het 8e, 10e en 22e Regiment Infanterie. Deze monumenten dienen om hen die op en om de Grebbeberg streden en sneuvelden te gedenken. Bij het ereveld is ook een informatiecentrum aanwezig.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Barry van Veen
  • Foto's: Anneke & Paul Moerenhout (1,2,3,4) & Arjan Vrieze (5)

23mei

Bij Katwijk omgekomen sergeant krijgt plekje op Ereveld Grebbeberg

KATWIJK (NB) - Drie in 1940 gesneuvelde soldaten worden morgen en dinsdag herbegraven op verzoek van hun families. Ze worden overgebracht vanuit hun woonplaats naar de Militaire Ereplaats Grebbeberg in Rhenen. Onder hen de in Katwijk omgekomen Pierre Clevis.

Lees meer

2mrt

Gelredag 17 maart: Militair ereveld Grebbeberg

Terwijl de Ridders van Gelre genieten van een welverdiende pauze, gaan de Gelredagen gewoon door! Tijdens de uitzendperiode van 75 jaar vrijheid op weg naar 2020 nodigt Omroep Gelderland u elke week uit om naar een Gelredag op een belangrijke historische plek te komen. De komende twaalf weken staan ze in het teken van de Tweede Wereldoorlog. De aftrap van deze nieuwe bijzondere reeks Gelredagen houden we een klein stukje over de provinciegrens: op zaterdag 17 maart heten we u van harte welkom op het Militaire ereveld op de Grebbeberg in Rhenen.

Lees meer

Lees meer (77)