TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Czirz, Johann

Geboortedatum:
24 mei 1920 (Schreibersdorf, Tsjechoslowakije)
Overlijdensdatum:
27 januari 1945 (Papa, Hongarije)
Nationaliteit:
Tsjechoslowaaks (1918 - 1948, Republiek)

Biografie

Johann Czirz meldde zich op 7 januari 1939 vrijwillig bij de Luftwaffe. Hij kwam bij de vliegeropleiding in Ingolstadt die hij op 31 augustus 1940 succesvol afsloot.
Johann tekende daarna een contract voor 12 jaar bij de Luftwaffe. In Ulm und Neuruppin voltooide hij de opleiding tot vlieginstructeur voor nachtvliegen. Na deze opleiding diende hij op de militaire luchtbasis Prostejow als vlieginstructeur. Niet lang daarna werd hij overgeplaatst naar een transporteenheid en vloog met de Muster Junkers Ju-52 en de Messerschmitt Me 323 Gigant in Sicilië en Afrika.

Het werd 1943. Czirz werd ingezet aan het Oostfront waar hij deelnam aan de beruchte gevechten van der 6. Armee rond Stalingrad. In 1944 droeg hij bij aan het vrijmaken van de ingesloten troepen in de Krim. Czirz werd hierna ingezet aan het Zuidfront bij Transportgeschwader III. Van Czirz zijn opvallende gebeurtenissen bekend. Zo vloog hij ooit zeer laag (Tiefflug) over zijn geboorteplaats Schreibersdorf.

Op 24 januari 1945 zou hij een vlucht maken van Beneschau naar Papa, Hongarije. Echter het slechte weer zorgde ervoor dat hij niet weg kon. Als gevolg daarvan verbleef Johann 2 dagen bij zijn familie. Voor de laatste keer.
Op 26 januari 1945 vertrok hij naar Papa met zijn Ju-52/3m WNr 3259. Dit zou zijn laatste vlucht zijn. Door Flak afweergeschut werd zijn toestel geraakt en stortte neer. In het verpletterde wrak vond hij zijn dood. Met hem vond ook BO Fw Schramm de dood en raakte BF Uffz Johann Rieser zwaargewond, maar de laatste overleefde de crash.

Johann Czirz werd begraven op de begraafplaats in Papa, Hongarije.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Oberleutnant (1e Luitenant-vlieger)
Eenheid:
III./Transportgruppe 3
Magyar Érdemrend Tisztikeresztje

Bronnen

Foto