TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Apollot, François

    Nationaliteit:
    Franse (1870-heden, Republiek)

    Biografie

    Legionsoberscharführer François Apollot diende aanvankelijk als matroos aan boord van het linieschip "Provence in juli 1940. Na de Birtse aanval op de Marine Nationale te Mers El Kebir in Algerije op 3 juli 1940, verliet hij de Franse marine en nam hij dienst bij de Kriegsmarine. Hij werd toegewezen aan de Schiffsstammabteilung 28 in Sennheim ("Cernay" in Alsace, Frankrijk), en later in Duisburg. Apollot diende als peloton leider bij de 4.Kompanie, geleid door Oberleutnant zur See Hochhaus.
    In september 1944 ging hij bij de Waffen-SS en werd hij aangesteld als Legions-Oberscharführer bij de Wehrausbildungskompanie, ook wel bekend als "Compagnie d'Honneur". Tijdens de laatste gevechten in Berlijn, diende Apollot als peloton leider bij de Divisionskampfschule der 33.Waffen-Grenadierdivision der SS "Charlemagne" (französische Nr.1). Tijdens een Sovjet doorbraak aan de Wilhelmstrasse, vernietigde hij persoonlijk 6 tanks en hield daarmee tijdelijk de SOvjet opmars tegen.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen

    • Foto 1: onbekend
    • - Marcelot P., Ritterkreuzträger der Waffen SS und Polizei, éditions de l'homme libre, ISBN 2-912104-43-2, 2006
      - Norwegians in the Waffen-SS

    Foto