TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Milosevich, Risto

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
Intelligence and Reconnaissance Platoon, Headquarters Company, 394th Infantry regiment, 99th Infantry Division, U.S. Army
Toegekend op:
1981
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen het Distinguished Service Cross toe te kennen aan Risto Milosevich, Sergeant (toen Private First Class), U.S. Army, wegens uitzonderlijke heldenmoed in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand dienend bij het Intelligence and Reconnaissance Platoon, Headquarters Company, 394th Infantry Regiment, 99th Infantry Division, in actie tegen vijandelijke troepen op 16 december 1944 in de omgeving van Lanzerath in België. Na een onophouidelijke artilleriebeschieting in de vroege morgen ontdekte Sgt. Milosevich twee colonne’s Duitse parachutisten die op de weg door Lanzerarth liepen op ongeveer 200 meter van de positie van zijn peloton. Toen de Duitse eenheid een aanval inzette bemande Sgt. Milosevich moedig en in zijn eentje een .30 lichte mitrailleur. Terwijl hij gelijktijdig de patroonband invoerde legde hij een intens vuur op de Duitsers die hun aanval concentreerden op het front en de rechterflank van de hem toegewezen defensieve sector. Tijdens deze aanval ontdekte hij een vijandelijke soldaat die een handgranaat in de defensieve ring proberde te gooien en schoot hem neer. Toen zijn mitrailleur blokkeerde bleref hij de aanval onderdrukken met opmerkelijk snel en nauwkeurig vuur uit zijn persoonlijke wapen. Toen zijn pelotonssergeant zich bij hem voegde terwijl er een andere aanval begon, voerde Sgt. Milosevich de patroonband in totdat de mitrailleur uitbrandde. Daarna begon hij de munitie uit de onbruikbare patroonbanden te halen voor gebruik in zijn eigen geweer zodat hij de vijandelijke soldaten, die in aantal vijftien keer sterker waren dan zijn eigen peloton kon blijven tegenhouden. Sgt. Milosevich’s moedige inspanningen en voortdurend vuur gedurende de hele dag droegen er aanzienlijk toe bij dat het peloton drie afzonderlijke frontale aanvallen kon afslaan. Uiteindelijk werd hij, hopeloos in de minderheid en zonder munitie overweldigd en door de vijand met geweld gevangen genomen in zijn schuttersput. Sgt. Milosevich’s uitzonderlijke heldenmoed en zijn weigering zich over te geven ondanks onoverwinnelijke moeilijkheden leidden tot het veroorzaken van hoge verliezen bij de vijand en het bijna 18 uur lang ophouden van hun opmars. Sgt. Milosevich’s onverschrokken acties, zijn persoonlijke moed en vurige plichtsbetrachting zijn een voorbeeld van de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten en strekken hem, de 99th Infantry Division en de Amerikaanse Landmacht tot grote eer.

Department of the Army, General Orders No. 26 (1981).

Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

  • - Kershaw A., Het Ardennenoffensief, Uitgeverij BZZTôH bv, 's Gravenhage, 2005
    - Rusiecki, S.M., The Key to the Bulge – The Battle for Losheimergraben, Stackpole Books, Mechanicsburg, U.S.A., 2009