Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Knottenbelt, Maarten Jan

  Geboortedatum:
  12 maart 1920 (Batavia, Nederlands-IndiŽ.)
  Overlijdensdatum:
  19 augustus 2004 ('s-Gravenhage, Nederland)
  Nationaliteit:
  Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

  Biografie

  Maarten Knottenbelt diende als commando in het Britse leger. Hij overleefde op 10 juli 1940 een torpedo-aanval op het Nederlandse stoomschip "Alwaki".

  Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  Reserve-Eerste Luitenant v/h Wapen der Infanterie
  Eenheid:
  No. 2 Troop, No. 10 Commando, 1st Airborne Division, British Army
  Toegekend op:
  30 augustus 1948
  Het zich in de strijd onderscheiden hebben door uistekende daden van moed, beleid en trouw door:
  1. begin Maart 1944 als Luitenant met enige Nederlandse militairen, ingedeeld bij de Britse Nr. 2 Troop van het Nr. 10 Commando geheel vrijwillig en op voorbeeldige, onverschrokken wijze onder moeilijke en herhaaldelijk levensgevaarlijke omstandigheden actief deelnemen aan de strijd tegen de Japanse vijand in Birma

  2. na in Augustus 1944 in Engeland te zijn teruggekeerd, zich onmiddelijk, wederom geheel vrijwillig, aan te melden om als Nederlandse Inlichtingenofficier deel te nemen aan de landing bij Arnhem van de Britse Airborne Division, voorts door tijdens de daarop gevolgde actie in September d.a.v., op eigen initiatief, het bevel op zich te nemen over een detachement van ongeveer 25 Britse militairen van de "West Yorks" en met hen een voor het gevecht belangrijke huizengroep te Oosterbeek te verdedigen;

  daarna verbinding met de Nederlandse verzetslieden op te nemen en Poolse strijdkrachten, die de Rijn nabij Oosterbeek overstaken, op te vangen en te geleiden en tenslotte, toen de Geallieerde onderdelen over de Rijn moesten terugtrekken, hoewel gewond zijnde, deze rivier over te zwemmen.

  3. na opnieuw in Engeland te zijn teruggekeerd, zich voor de derde maal geheel vrijwillig ter beschikking te stellen om op 3 April 1945, hoewel hij tevoren nimmer daarin was geoefend, als valschermspringer nabij Barneveld te landen en op te treden als Commandant van een afdeling ongeoefende manschappen der Binnenlandse Strijdkrachten en daarmede in de onmiddelijke nabijheid van de vijand tot twee malen toe een hinderlaag te stellen ten einde aan Geallieerde troepen het oversteken van het Apeldoornse Kanaal nabij Oenen mogelijk te maken."
  Ridder vierde klasse der Militaire Willems Orde (MWO.4)
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  Reserve-Eerste Luitenant v/h Wapen der Infanterie
  Eenheid:
  No. 2 Troop, No. 10 Commando, 1st Airborne Division, British Army
  Toegekend op:
  30 maart 1945
  Uitgereikt voor:
  Operatie Market Garden
  Bronzen Kruis (BK)
  "Ingedeeld zijnde bij het ďAirborne CorpsĒ, hetwelk medio September 1944 in de omgeving van Arnhem en Nijmegen opereerde, moed, beleidvol optreden, bekwaamheid en doorzettingsvermogen getoond door zich, na de landing, op uitstekende wijze van zijn opdracht te kwijten."

  K.B. no. 31
  Ingetrokken bij K.B. no. 8 van 30 augustus 1948
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

  met 2 gespen
  Oorlogsherinneringskruis (OHK)

  Bronnen

  Foto