TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Butterfield, Samuel Leslie

Geboortedatum:
20 april 1913 (Leeds/Yorkshire, Groot Brittannië)
Overlijdensdatum:
11 augustus 1940
Begraven op:
Oorlogsbegraafplaats Boulogne-sur-Mer
Vak: 11. Rij: A. Graf: 16.
Dienstnummer:
563441
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Behaalde 5,95 bevestigde luchtoverwinningen.

Flight Commander Flt./Lt R.D.G. Wight DFC, vliegend in zijn Hurricane N2650, leidde "B" Flight van het 213 Squadron bestaande uit hemzelf, Sgt S.L.Butterfield DFM en Sgt E.G Snowdon in een actie tegen 61 Me 110 jagers van Gruppe 3; 15 mijl ten zuidoosten van Portland. Flt/Lt Wight en Sgt Butterfield kwamen bij deze actie om het leven en Sgt Snowdon moest een noodlanding maken nabij Lulworth. Op die dag verloren 25 Britse piloten hetleven, het grootste verlies op dezelfde dag tijdens de geheel Slag om Engeland. Squadron 213 was gestationeerd op Exeter Devon op dat moment.
Leslie Butterfield kwam om het leven in zijn Hurricane (P3789). Hij was 27 jaar en werd begraven op de Oostelijke Begraafplaatst van Bolougne, Frankrijk.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
No. 213 (Ceylon) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
14 juni 1940
Aanbeveling:
Op een dag in mei 1940 was deze vlieger met zijn squadron op patrouille toen er zo`n 50 of meer vijandelijke vliegtuigen werden waargenomen. Tijdens het erop volgende gevecht schoot hij twee Messerschmidts 109 kort na elkaar neer. Hij viel daarna met succes een Junkers Ju 88 aan die in zee stortte. Zelf werd hij direct aangevallen door een Me 110 en zijn toestel werd door en granaat geraakt maar door knap te manoeuvreren en nauwkeurig te vuren schoot hij de vijandelijke jager neer. Omdat zijn munitie op was zette hij koers naar huis maar werd weer aangevallen en door nog drie granaten geraakt waardoor zijn toestel in brand vloog. Hij redde zich met zijn parachute en werd door een passerende boot opgepikt. Gedurende het hele gevecht toonde hij, hoewel hij sterk in de minderheid was, grote moed, opmerkelijk initiatief en vastberadenheid.
Distinguished Flying Medal (DFM)

Bronnen

Foto