TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Blithe, Albert

Geboortedatum:
25 juni 1923 (Pennsylvania, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
17 december 1967 (Wiesbaden Air Force Hospital, Duitsland)
Begraven op:
Arlington National Cemetery
Vak: 31. Graf: 7672.
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Master Sergeant Albert Blithe (25 juni 1923 – 17 december 1967) was een soldaat die als private diende in Easy Company, 2nd Battalion, 506th Parachute Infantry Regiment in de 101st Airborne Division tijdens de Tweede Wereldoorlog. Blithe kwam voor in de HBO miniseries Band of Brothers en werd daar gespeeld door Marc Warren. Het levensverhaal van Blithe kwam voor in het boek "A Company of Heroes: Personal Memories about the Real Band of Brothers and the Legacy They Left us" uit 2010.

Tweede Wereldoorlog
Blithe trained bij Camp Toccoa, Georgia in augustus 1942 onder Captain Herbert M. Sobel. Blithe sprong samen met de rest van Easy Company in het bezette Frankrijk als deel van de grote Airborne invasie. Hij raakte verdwaald waar hij landde. Blithe werd lid van een team van een aantal verkeerd gedropte paratroopers. Samen gingen ze op zoek en vonden ze de rest van Easy Company.

Blithe raakte tijdelijk blind door de felle gevechten om Carentan te veroveren. Hij herstelde en was deel van de patrouille die een boerderij onderzocht, waar hij door een sniper in zijn sleutelbeen geraakt werd. Hij zou herstellen van de wond en hij kreeg een Purple Heart uitgereikt op 25 juni 1944, op zijn 21ste verjaardag. Vanwege zijn wond werd hij op 1 oktober 1944 naar huis gestuurd. Hij kwam vervolgens tijdens de Tweede Wereldoorlog niet terug in Europa.

Blithe werd ontslagen uit het leger ziekenhuis op 8 oktober 1945. Hij bezocht de jaarlijkse reünie van de 101st Airborne Division Association. Hij ging terug naar Philadelphia, Pennsylvania en begon een carrière bij Westinghouse Electric.

On December 10, 1967, while on active duty in Germany, Blithe felt nauseated when he returned from a weekend at Bastogne, Belgium, where he had taken part in the ceremonies commemorating the Battle of the Bulge. On December 11, 1967, Blithe was taken to the emergency room at Wiesbaden Hospital, Germany, where he was admitted with a diagnosis of a perforated ulcer. He died in the intensive care unit on December 17 after surgery, and was buried in Arlington National Cemetery with full honors.[7] In the miniseries Band of Brothers closing text of the third episode incorrectly states that Blithe died December 17, 1948, due to never fully recovering from his wound (a bullet to the neck). This was an error made by the producers.

Op 10 december 1967 werd Blithe misselijk terwijl hij in actieve dienst was in Duitsland. Hij was net terug van een weekend in Bastogne, België waar hij deel uit maakte van de herdenkingsfeestelijkheden van de Slag om de Ardennen. Op 11 december 1967 werd Blithe opgenomen bij de spoedeisende hulp van het Ziekenhuis Wiesbaden, Duitsland waar hij de diagnose "geperforeerde maagzweer" kreeg. Hij stierf op de intensive care afdeling op 17 december na de operatie. Blithe werd begraven met "full honors" op Arlington National Cemetary. In de miniserie Band of Brothers staat aan het einde van de derde aflevering incorrect aangegeven dat Blithe op 17 december 1948 stierf doordat hij niet helemaal herstelde van de wond aan zijn nek. Dit was een fout die door de producers gemaakt werd.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private
Eenheid:
Company E, 2nd Battalion, 506th Parachute Infantry Regiment, 101st Airborne Division "Screaming Eagles", U.S. Army
Toegekend op:
25 juni 1944
Verkregen voor een verwonding aan de schouder, opgelopen door een schot van een sluipschutter.
Purple Heart
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
4001st Army Support Unit, Fort Bliss
Toegekend op:
27 maart 1949

Blithe werd de volgende dag, 28 maart 1949 weer opnieuw in dienst genomen.
Honorable Service Lapel Button / Honorable Discharge Emblem

Bronnen

Foto

Thema's