Zepper, Erich

Geboortedatum:
27 november 1915 (Sebnitz/Saksen, Duitsland)
Overlijdensdatum:
28 juli 2005 (Beilstein/Rijnland-Palts, Duitsland)
Nationaliteit:
Duitse (1933-1945, Derde Rijk)

Biografie

Erich Zepper werd op 8 oktober 1944 krijgsgevangene bij de Britten en werd in 1948 vrijgelaten.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
28 augustus 1941
Eisernes Kreuz 2. Klasse
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
24 december 1941
Eisernes Kreuz 1. Klasse
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
SS-Hauptscharführer
Eenheid:
stellvertretender Führer 2. / SS-Panzer-Grenadier-Regiment 10 "Westland"
Toegekend op:
2 december 1943
De aanbeveling voor Erich Zepper's Ridderkruis luidt als volgt:
Nadat de vijand in de eerste dagen van oktober 1943 erin geslaagd was ons uit de Dniepr sector te verdrijven en zijn bruggenhoofd bij Kanev te vestigen, trok hij ook op in zuidoostelijke richting naar Kreschtschatik en drong door tot aan de linkerflank van de divisie. De vijand werd ongerust doordat met verdere aanvallen in diverse richtingen het bruggenhoofd werd vergroot. Hij gebruikte dit als basis voor het latere oprollen van het front van III. Panzerkorps. Het Westland Regiment kreeg op 7 oktober 1943 opdracht om dit vijandelijke bruggenhoofd op te ruimen en richtte stellingen in in het gebied van Driehoekseiland.
Het eerste doel van de aanval lag op rechts en het gevecht tegen de vijand, die zich met hand en tand verzette, werd gewonnen. Bovendien lag er tussen Driehoekseiland en Vossenstaarteiland een zandvlakte van 300-400 meter. Ze bereikten pas na zware verliezen de oostelijke grens van Vossenstaarteiland op de rerchterflank. Hier brak de vijand door tot in de zwak bezette stellingen en splitste de divisie, die behield echter het gebied rond het Driehoekseiland en dreef de vijand terug.
Op de linkerflank van het Regiment lag het 2./SS Panzergrenadier Regiment Westland onder commando van SS-Hauptscharführer Zepper. De vijand versterkte zijn verdediging zo dat onze eerste aanval vastliep op de sterk verdedigde vijandelijke defensieve linie.
SS-Hauptscharführer Zeppper lag met zijn zwakke compagnie in de duinen op het zuidoostelijke deel van Vossenstaarteiland voortdurend onder sterk vijandelijk defensief vuur. Vanwege de hardnekkige en wanhopige tegenstand van de vijand realiseerde Zepper zich vanaf de eerste aanval dat de vijand het noordelijke deel van Vossenstaarteiland wilde behouden. De enige kans om dit in handen te krijgen bestond uit het inzetten van al het materiaal dat het Regiment ter beschikking had om vanaf de zuidelijke punt van het eiland de vijand terug te drijven.
Na hun krachten opnieuw te hebben verdeeld, gebruikten ze hun eigen sterke artillerievuur om de stellingen van de vijand murw te beuken voor een hernieuwde aanval. Het goede effect van ons inleidend artillerievuur had SS-Hauptscharführer Zepper in staat gesteld de kans waar te nemen om het initiatief te nemen. Niet wachtend op bevelen viel hij onmiddellijk aan. Nog steeds onder dekking van onze eigen artillerie werkte hij zich met zijn mannen naar voren tot hij de vijand dicht genaderd was. Zelf strijdend aan het hoofd van zijn compagnie drongen ze in de vijandelijke stellingen door zelfs voordat hun eigen artillerie was opgerukt. Tegen deze onverwachte aanval, gedaan onder dekking van onze eigen artillerie kon de vijand zich niet voldoende verdedigen. Gebruikmakend van het element van verrassing bleef SS-Hauptscharführer Zepper, steeds een voorbeeld van moed en durf, vaardig dieper doordringen in de vijandelijke stelling. In felle man tegen man gevechten vernielden ze mitrailleurs, anti-tankgeschut en infanteriewapens. Tijdens deze operaties met zijn compagnie schakelden ze in dit gebied 4 anti-tankkanonnen uit, 4 stukken licht veldgeschut, 2 infanteriewapens, 20 sub machinegeweren en 30 anti-tankwapens.
Onophouidelijk doordringend met zijn mannen, bleven ze bunkers en geschutsopstellingen opblazen. Zelf was hij betrokken bij de verovering van de commandopost van het vijandelijke regiment. De vijand leed zware verliezen en ze gebruikten materiaal van de vijand om hun verdediging aanzienlijk te versterken.
Hierdoor, met zijn eigen vastberadenheid en ongewone moed tijdens deze verrassingsaanval en met de verwarring die hij daarmee veroorzaakte wist hij de vijand uiteen te drijven en het regiment in staat te stellen vaste voet op het eiland te verkrijgen. Hij bleef de aanval naar voren doorzetten waarbij hij vijandelijke wapens buitmaakte en nog meer officieren gevangen nam.
De uitschakeling van het vijandelijke bruggenhoofd en het dwarsbomen van zijn verdere bedoelingen zijn aan het opvallende gevoeld voor verantwoordelijkheid en vastberadenheid, de voorbeeldige moed en de ongewone dapperheid van SS-Hauptscharführer Zepper te danken.
SS-Hauptscharführer Zepper is een van de oudere onderofficieren aan het front. Hij is als pelotonsleider op 24 december 1941 onderscheiden met het EK 1.
Ik ben van mening dat Zepper zeker in aanmerking komt voor toekenning van het Ritterrkreuz des Eisernen Kreuzes.
Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Zilveren versie.
Infanterie-Sturmabzeichen

Bronnen

Foto