TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Mackinlay, Alexander

Geboortedatum:
december 1879 (Skipness/Argyllshire, Groot-Brittannië)
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Alexander MacKInley diende tijdens de Eerste Wereldoorlog als 1ste stuuman en kapitein vanuit de thuishaven Tilbury Docks, eerst aan boord van de Clan Graham en vanaf december 1917 op de Clan McArthur. Tussen beide oorlogen ontving hij een medaille en een oorkonde van het Instituto de Socorros a Naufragos voor het redden van de bemanning van de Portugese vissersboot Dois Manos voor Kaap Espichel op 23 december 1931.
Toen de oorlog uitbrak was hij in Australië waar hij het commando over de Clan MacDonald op zich nam en het was vanwege zijn dappere en vaardige leiding tijdens de konvooien naar Malta dat hij werd onderscheiden met de O.B.E., beter gezegd voor Operatie Halberd en dit na zijn eerdere deelname aan Operatie Exces in januari 1941 toen de Clan MacDonald een riskante reis naar Piraeus maakte met een lading tanks.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Toegekend op:
3 december 1942
Het schip maakte twee reizen door vijandelijke wateren. Op de uitreis werd ze door torpedobommenwerpers aangevallen maar slaagde er met hulp in ze te verdrijven. Op de thuisreis werd ze twee maal aangevallen met bommen en torpedo’s. Haar vuur was weer geestdriftig en ze raakte ten minste twee vijandelijke vliegtuigen. Alleen vaardig zeemanschap behoedde haar voor torpedering. Kapitein MacKinley toonde voortdurend grote vaardigheid en hij werd bekwaam bijgestaan door Mr. Main (1ste Machinist) en Mr. Ellis (1ste Officier)
Officer of the Order of the British Empire (OBE)

Bronnen

Foto