De website is nu nog groter en beter geworden! WW2Awards.com is vanaf nu volledig samengevoegd met TracesOfWar.nl. Vanaf nu zijn de secties Personen en Onderscheidingen ook beschikbaar. Veel meer informatie in een groter jasje!

Canaris, Wilhelm

Geboortedatum:
1 januari 1887 (Aplerbeck/Westfalen, Duitsland)
Overlijdensdatum:
9 april 1945 (Flossenbürg/Beieren, Duitsland)
Nationaliteit:
Duitse (1933-1945, Duitse Rijk)

Biografie

Wilhelm Franz Canaris (1 januari 1887 In Aplerbeck bij Dortmund – 9 april 1945 in concentratiekamp Flossenbürg) was een Duitse admiraal. Tijdens de tijd van het nationaalsocialisme was hij van 1935 tot 1945 leider van de Abwehr, de militaire geheime dienst van de Wehrmacht.

De uit een burgerlijke familie stammende Canaris werd in de Eerste Wereldoorlog onder andere als agent en commandant van onderzeeboten ingezet. Tijdens de tijd van de Weimar Republiek werkte hij nauw met het Freikorps zur Bekämpfung der Spartakisten samen en onderhield hij later illegaal contact met rechts-radicalen en republiekstegenstanders van de terroristische organisatie Organisation Consul. Canaris was maatgevend betrokken bij de Duitse ondersteuning voor Franco in de Spaanse burgeroorlog. Als leider van de militaire nieuwsdienst was Canaris aan alle grotere militaire operaties van het Duitse Rijk in de Tweede Wereldoorlog tot begin 1944 betrokken. Vanaf 1938 ondersteunde Canaris talrijke conservatieve verzetsstrijders en hij was tussen 1938 en 1940 aan plannen voor een omverwerping van Adolf Hitler betrokken. Aan de aanslag van 20 juli 1944 op Adolf Hitler was Canaris niet direct betrokken. Bij onderzoekingen van de Geheime Staatspolizei werd Canaris zijn geheime dagboek gevonden en daarmee werd ook zijn contact met het verzet tegen nationaalsocialisme bekend. Daaropvolgend werd Canaris gevangen genomen. Begin april 1945 werd hij voor een SS-rechtsbank in concentratiekamp Flossenbürg ter dood veroordeeld en opgehangen.
Canaris is vandaag de dag één van de weinige verzetsstrijders tegen Hitler wiens positie in de geschiedenis aan het begin van de 21ste eeuw omstreden is. De positionering van Canaris wordt lastig gemaakt, omdat er geen eigen schriftelijke eigendommen zijn achtergebleven. Er zijn enkele persoonlijke brieven en minuscule fragmenten uit zijn dienstdagboek.

Direct na de oorlog werd hij door rechtse kringen vooral als verrader gezien. Zijn vrouw Erika en dochter Brigitte leefden daarom lang in Spanje om aan vijandelijke opmerkingen te ontgaan. In conservatieve kringen wordt sinds de jaren 50 zijn verzet tegen Hitler betoont. In linkse kringen wordt de blik gericht op zijn deelname aan het proces tegen de moordenaars van Luxemburg en Liebknecht. Sinds de biografie van Heinz Höhne met de ondertitel "Patriot im Zwielicht" van 1976 is de hele tegenstrijdigheid van zijn gedrag openbaar. Daarbij kwam ook de medeverantwoording aan de misdaden van de Geheime Feldpolizei in de oorlog aan het daglicht, omdat deze deel van het verzet was.

Naar Canaris werd, in tegenstelling tot veel andere hoge officieren van het verzet tegen Hitler, geen militaire inrichting benoemd. In zijn geboorteplaats in Dortmund-Aplerbeck is een Canarisstrasse. In Wesel en Lüdinghausen is in beide plaatsen een Wilhelm-Canaris-Strasse te vinden en in Hannover Mühlenberg, waar veel andere straten de naam van verzetsstrijders dragen, bestaat een Canarisweg.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Admiral (Vice-admiraal)
Toegekend op:
16 september 1941
Bijzonderheden:
Toegekend met zwaarden.
Vapaudenristin 1.luokka rintatähtineen (VR 1 rt)

Bronnen