TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Huis Doorn

Dit landhuis werd van 1920 tot 1941 door de Duitse Keizer Wilhelm II in ballingschap bewoond. Hij stierf op 4 juni 1941. Tijdens de Duitse bezetting werd het landhuis afgegrendeld door de Nazi's en stond Wilhelm II permanent onder bewaking. De oude keizer was namelijk een tegenstander van het nationaal-socialisme. Toen Wilhelm II overleed krijg hij (tegen zijn wil in) een nationaal-socialistische bijzetting, die bijgewoond werd door onder anderen Arthur Seyss-Inquart, Wilhelm Canaris, Friedrich Christiansen en August von Mackensen.

Tegenwoordig is het landhuis een museum, waar men een 1,5 uur durende rondleiding kan krijgen door de verschillende vertrekken. Ook is er een tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog in 3D.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

‘Familie Duitse keizer probeerde Huis Doorn terug te krijgen’

24nov

‘Familie Duitse keizer probeerde Huis Doorn terug te krijgen’

[DOORN] (ANP) De familie van de Duitse keizer Wilhelm II heeft in 2015 Huis Doorn van de Nederlandse staat opgeëist. Dat schrijft De Telegraaf. De vorst vluchtte na de Eerste Wereldoorlog naar Nederland en verbleef in het paleis in ballingschap. Toenmalig minister Jet Bussemaker wees de claim van de hand. Student geschiedenis Frederick Ykema heeft die informatie boven tafel gehaald, aldus De Telegraaf.

Lees meer

Hoe fout was de laatste Duitse keizer Wilhelm II?

11okt

Hoe fout was de laatste Duitse keizer Wilhelm II?

De nazaten van de laatste Duitse keizer, Wilhelm II, maken aanspraak op geconfisqueerd familiebezit. Van teruggave kan echter pas sprake zijn als de familie kan aantonen geen ‘aanzienlijke ondersteuning’ aan de nazi’s te hebben verleend. Ook Nederlandse historici hebben zich in de kwestie verdiept.

Lees meer

Lees meer (3)