TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Black, Graeme Delamere

Geboortedatum:
9 mei 1911 (Dresden/Ontario, Canada)
Overlijdensdatum:
23 oktober 1942 (Concentratiekamp Sachsenhausen)
Vermeld op:
Brookwood 1939-1945 Memorial (Monument voor de Vermisten)
Dienstnummer:
106240
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Captain Graeme Black, DSO, MC voerde een sectie aan tijdens de overval op Vaagso in Noorwegen. Hij werd kort daarna bevorderd tot Captain en aangesteld als Troop Commander. Hij voerde daarna zijn eenheid aan tijdens Operatie Chariot, de beroemde en succesvolle overval op de scheepswerf in St. Nazaire. Hij was een van de leden van No. 2 Commando die na Operatie Musketoon gevangen werden genomen en later, op grond van Hitler's Kommandobefehl, in 1942 in concentratiekamp Sachsenhausen bij Berlijn werden vermoord.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
No. 2 Commando, 1st Special Service Brigade, Combined Operations Headquarters, War Office, British Government
Toegekend op:
3 april 1942
Uitgereikt voor:
Operatie Archery
Aanbeveling:
Lt Black voerde het bevel over een sectie van zijn eenheid tijdens de gevechten bij Vaagso in Noorwegen op 27 december 1941. Hij toonde voortdurend goed leiderschap en ondernemingsgeest hoewel hij vroeg in het gevecht al gewond raakte en een uur later nog eens. Hij weigerde iedere medische behandeling behalve een snelverband. Hij bleef de hele dag in actie en aan het einde van de operatie bracht hij zijn sectie weer aan boord. Nadat aan boord alle ernstige gevallen waren behandeld bleek hij 4 schotwonden in zijn linkerarm te hebben.
Military Cross (MC)
"Captain Black was voornamelijk verantwoordelijk voor het ontwerp en de voorbereiding van Operatie Musketoon en commandeerde No. 2 Commando die het uitvoerde.
Het detachement van Captain Black, slechts bestaande uit 12 man van alle rangen landde op 15 oktober 1942 op de Noorse kust na een lange en ruwe tocht in een onderzeeboot. Deze kleine ploeg trok daarna het hart van het vijandelijk gebied in en onder leiding van Captain Black en over uitzonderlijk zwaar terrein bereikten ze in de nacht van 20 oktober hun doel. De operatie eindigde met de verwoesting van het krachtstation bij Glomfjord.
Tijdens het plaatsen van de ladingen vormde Captain Black met 4 man een vooruitgeschoven dekkingsploeg. Hij bleef op zijn post nadat de ladingen ontploft waren, bond de strijd aan met de vijand en hield ze tegen en stelde daarmee de andere leden van zijn groep in staat te ontsnappen. Hij werd later als gevangen genomen gemeld. Uit de verhalen van degenen die naar dit land terugkeerden bleek dat het grote succes van de operatie grotendeels te danken was geweest aan Captain Black's kalme, vastberaden en onbevreesde leiding."

Getekend R.E. Laycock, Brigadier.
Commandant Special Service Brigade.

Bronnen