Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Concentratiekamp Sachsenhausen

Het concentratiekamp Sachsenhausen werd in zomer van 1936 opgericht. Gevangenen uit de Emslandlagern, een groep kampen uit het district Emsland, werden ingezet bij de bouw. Het was het eerste kamp dat gebouwd werd nadat de Reichsführer-SS Heinrich Himmler tot Chef van de Duitse Politie benoemd werd in 1936.

Het door de SS-architecten als ideaal ontworpen concentratiekamp zou de wereld een beeld moeten geven van SS-architectuur. Voor de gevangenen moest het symbool staan voor de onderwerping aan de absolute macht van het nazi-regime.

Als concentratiekamp en model- en opleidingskamp van de SS in de directe omgeving van de Rijkshoofdstad had Sachsenhausen een bijzondere plaats in het nationaal-socialistische systeem. Dit werd nog eens onderstreept toen in 1938 het hoofdkantoor van de inspecteur van de concentratiekampen van Berlijn naar Oranienburg, nabij het concentratiekamp Sachsenhausen, verplaatst werd.

Tussen 1936 en 1945 werden in het concentratiekamp Sachsenhausen in totaal meer dan 200.000 mensen gevangen gehouden. Vele duizenden stierven door de beruchte Dodenmarsen. Ongeveer 3.000 in het kamp achtergebleven zieken, artsen en verplegers werden op 22 april 1945 door Russische en Poolse eenheden van het Rode Leger bevrijd.

Voorbeelden van wat er hier te zien is:
• De Kommandatur, teruggebracht in originele staat.
• De originele ingang van het kamp zoals die 1936 was.
• Russisch obelisk gedenkteken.
• Enkele tentoonstellingen, zoals een in originele staat teruggebrachte barak.
• Een cellenblok.
• Het crematorium en vernietigingstation "Z".
• Begraafplaatsen voor gevangenen, Duitse soldaten en soldaten van het Rode Leger.
• De originele wapenkamer van de Duitse troepen.

Voor de actuele bezoekersinformatie, kunt u terecht op de website van het museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Ronald Stassen
  • Foto's: Anne Bolijn

Gerelateerde boeken

52.765761, 13.264505

Interviews met overlevenden van Sachsenhausen maken emoties los

17mei

Interviews met overlevenden van Sachsenhausen maken emoties los

Diete Oudesluijs houdt zich al sinds begin jaren negentig bezig met de geschiedenis van concentratiekamp Sachsenhausen. In 2021 verscheen bij uitgeverij Aspekt haar boek ‘Sachsenhausers: Sterker dan de dood’. De schrijfster heeft in de loop der tijd verschillende Sachsenhausers en/of hun familie leren kennen. In het kamp van de nazi’s nabij Berlijn hebben tijdens de Tweede Wereldoorlog mogelijk zo’n 5000 Nederlanders voor korte of langere tijd gevangen gezeten. Hun ervaringen worden uitvoerig beschreven. Ook de geschiedenis van het kamp en de latere gedenkplaats wordt behandeld. Collega-schrijfster en medewerkster van TracesOfWar Annabel Junge stelde Diete Oudesluijse via e-mail enkele vragen over haar onderzoek en haar boek.

Lees meer

Lees meer (25)