TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Sleegers, Cornelis Johannes Henricus

Geboortedatum:
13 mei 1919 (Veldhoven, Nederland)
Overlijdensdatum:
6 september 1965 (Turnhout, België)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Cornelis Sleegers studeerde in een klooster voor missionaris om les te kunnen geven in het buitenland. Hij sprak diverse buitenlandse talen vloeiend. Vlak voordat hij missionair zou worden, stopte hij en ging hij werken als advertentie illustrator. In 1938 werd hij opgeroepen voor militaire dienstplicht en ging hij in het leger. Hij opereerde als ordonnans. In 1940 raakte hij betrokken bij de gevechten tegen de Duitse troepen. Nadat zijn bevelhebber gewond raakte, nam hij het bevel op zich, ook al was hij de jongste. De meeste anderen waren ook gewond geraakt. Na de gevechten bleek ook hij zelf zwaar gewond en bracht een half jaar door in het ziekenhuis. De daaropvolgende jaren nam hij deel aan het verzet en bracht piloten over de grens. Zelf probeerd hij ook naar Engeland over te komen, maar werd gearresteerd in Nancy en teruggebracht naar Venlo. Door zich gek te laten verklaren wist hij vrij te komen. In 1944 trad hij toe tot de O.D. (Ordedienst) en na de oorlog trad hij weer toe tot het leger tot in 1954. Later werkte hij als verkoper in Veldhoven.
Hij was door de oorlog zeer getraumatiseerd en overleed bij een autoongeluk in België.

Bevorderingen:
24 oktober 1938: Dienstplichtig soldaat der Infanterie;
15 juli 1948: tijdelijk Sergeant Majoor;
1 oktober 1954: pensioen.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Dienstplichtig Soldaat der Infanterie
Toegekend op:
15 juni 1946
Voordracht:
"Heeft zich in den strijd door het bedrijven van uitstekende daden van moed, beleid en trouw onderscheiden in het gevecht tegen de Duitschers bij Grubbenvorst aan de Maas op 10 mei 1940 bij de verdediging van de semi-permanente opstelling 141-G.
Nadat zijn groepscomandant gewond en het overige personeel van de groep buiten gevecht gesteld of teruggetrokken was, heeft hij alleen den strijd tegen den overmachtigen vijand voortgezet.
Met karabijnvuur heeft hij verschillende pogingen van den vijand om de Maas over te steken verijdeld en niet geaarzeld zijn gedekte opstelling daarvoor te verlaten, om den vijand op zeer korten afstand beter onder schot te krijgen. Hij werd ten slotte door een ernstige verwonding buiten gevecht gesteld."

Koninklijk Besluit No. 2 dd. 15 juni 1946.
Ridder vierde klasse der Militaire Willems Orde (MWO.4)

Bronnen

  • - Familiegegevens
    - Maalderink P.G.H., De Militaire Willemsorde sedert 1940, Sijthoff Pers, 1982, ISBN 90 70682 02 8
    - The Dutch Medals Page

Foto