TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Smith, Holland McTyeire "Howlin' Mad"

Geboortedatum:
20 april 1882 (Seale/Alabama, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
12 januari 1967 (San Diego/California, Verenigde Staten)
Begraven op:
Fort Rosecrans National Cemetery
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major General (Generaal-majoor der Mariniers)
Eenheid:
Amphibious Corps, Pacific Fleet, U.S. Navy
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevolle diensten in een positie met grote verantwoordelijkheid verleend aan de Regering van de Verenigde Staten als bevelvoerend generaal van het Amphibious Corps Atlantic Fleet en later als commanderend generaal. Fleet Marine Force, district San Diego en bevelvoerend generaal van het Amphibious Corps Pacific Fleet. Voordat wij in oorlog kwamen tot aan september 1943 was major general Smith verantwoordelijk voor de operationele training en paraatheid van diverse eenheden waaronder de amfibische troepen. Met de vaardige uitvoering van zijn taken op beide kusten van de Verenigde Staten legde hij de basis voor de amfibische training van bijna alle Amerikaanse eenheden waaronder, op diverse tijdstippen de First en Third Marine Divisions, de First, Seventh en Ninth Infantry Divisions van de landmacht en talloze andere Marinierskorpsen en personeel van de landmacht. Zijn bekwame leiding en onvermoeibare energie tijdens de ontwikkeling van de grote strijdvaardigheid van de troepen onder zijn toezicht, kwamen overeen met de beste tradities van de Amerikaanse marine.
Distinguished Service Medal - Navy/USMC
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant General (Luitenant-generaal der Mariniers)
Eenheid:
HQ, V Amphibious Corps, U.S. Marine Corps
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevolle en opmerkelijke diensten, in een positie met grote verantwoordelijkheid verleend aan de Regering van de Verenigde Staten als bevelvoerend generaal van de Expeditionary Troops van de Central Pacific Force voorafgaand aan en tijdens de operaties voor de verovering van de Gilbert en Marshalleilandern van 4 september 1943 tot 10 februari 1944. Door zijn briljante initiatieven. gezonde inzicht en krachtige leiding over de training en voorbereiding van de troepen van landmacht, marine en het Marine Corps en het formuleren van strategische en tactische plannen voor de aanval, was major general Smith grotendeels verantwoordelijk voor de hoge strijdvaardigheid van zijn troepen en droeg aan zienlijk bij aan de geslaagde invasie van deze vitale vijandelijke versterkingen. Zijn koelbloedige moed en zijn onwankelbare plichtsbesef gedurende deze uiterst gevaarlijke periode kwamen overeen met de hoogste tradities van de Amerikaanse marine.

Deze medaille is verkregen in de vorm van een gouden ster voor op het lint van de eerste medaille.

Distinguished Service Medal - Navy/USMC
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant General (Luitenant-generaal der Mariniers)
Eenheid:
HQ, V Amphibious Corps, U.S. Marine Corps
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevolle en opmerkelijke diensten, in een positie met grote verantwoordelijkheid verleend aan de Regering van de Verenigde Staten als bevelvoerend generaal van Expeditionary Troops tijdens de amfibische aanval op en de verovering van de door de Japanners bezette zuidelijke Marianen in de Pacific van 24 mei tot 14 augustuis 1944. Lieutenant general Smith, een meester in de amfibische oorlogvoering en fel gedreven door strijdlust, commandeerde alle troepen van landmacht, Marine Corps en marine die tijdens deze periode aan de aanval en de garnizoenen waren toegevoegd. Hij hield toezicht op alle plannen voor de inzet en bevoorrading van de troepen, hun voorlichting en hun training. Hij ontwikkelde ook tactische plannen voor de landing en voor de strijd. Hij had aan land het directe bevel over de noordelijke en de landende troepen tijdens de invasie van Saipan en leidde persoonlijk de aanvalsoperaties met moed en superieur ‘generaalschap’; hij brak door de vijandelijke defensie en bestormde zijn garnizoenen met zo’n vastberaden agressie dat de onverschrokken officieren en manschappen van zijn expeditiemacht de Japanners achtervolgden tot in open terrein waar ze de wanhopige tegenstand van een meedogenloze en fanatieke vijand met beslissende moed neersloegen. Zijn opmerkelijke leiderschap en onoverwinnelijke moed tijdens het langdurige offensief dat leidde tot de verovering van deze vitale Japanse versterking strekten hem, zijn dappere eenheden en de Amerikaanse marine tot de hoogste eer.

Deze medaille is verkregen in de vorm van een tweede gouden ster voor op het lint van de eerste medaille.
Distinguished Service Medal - Navy/USMC
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant General (Luitenant-generaal der Mariniers)
Eenheid:
Fleet Marine Force Pacific, U.S. Navy
Uitgereikt voor:
Operatie Detachment
Distinguished Service Medal - Navy/USMC
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevolle en opmerkelijke diensten, in een positie met grote verantwoordelijkheid verleend aan de Regering van de Verenigde Staten als bevelvoerend generaal van de Expeditionary Troops voorafgaand aan en tijdens de verovering van het door de vijand bezette Iwo Jima op de Vulkaaneilanden van 19 februari tot 16 maart 1945. Hij was belast met de voorbereiding en uitvoering van alle tactische plannen van de troepen voor de verovering van dit zwaar versterkte vijandelijke bastion en toonde vaardig zijn uitgebreide kennis van Japanse strategie en defensieve maatregelen. Op 19 februari zette hij moedig de landingseenheden van de Fourth en Fifth Marine Division onder felle tegenstand van fanatieke troepen aan land op de oostkust van Iwo Jima die een meedogenloze regen van vuur gaven vanuit onneemnbare stellingen, diep uitgegraven in de vulkanische rotsen. Terwijl hij de Third Marine Division in reserve hield, handhaafde hij de strikte controle terwijl zijn fel strijdende eenheden zich met explosieven en vlammenwerpers een weg vochten door het moeilijke, met mijnen bezaaide terrein, de rotsachtige en met geschut bezaaide hellingen van de vulkaan op, teneinde de vijandelijke garnizoenen in de oostelijke en westelijke sectoren te verdrijven uit een ingewikkeld verdedigingsstelsel, het vliegveld Motoyama 1 te veroveren en de formidabel berg Suribachi met zijn overheersende geschutsopstellingen in te nemen en door te dringen tot in het hart van Motoyama 2 tegen de avond van D+5.
Op D+5 gaf hij wachtende eenheden van de Third Division opdracht zich in de strijd te voegen en de vermoeide en door verliezen uitgedunde troepen van de eerste divisies af te lossen waardoor hij het ceentrale front versterkte en beslissende steun leverde voor de geplande doorbraak naar het noorden. Door zijn briljante professionele vaardighedeen en zijn onoverwinnelijke vastberadenheid in de meest kriteke fasen van de zware strijd leverde Lt gen Smith een essenieële bijdrage aan het succves van deze zwaar bevochten strijd waardoor de invloedssfeer van de Verenigde Staten werd opgeschoven vanaf de Marianen bijna tot aan de kusten van de Japanse thuiseilanden. Zijn dynamische leiding en onverschrokken moed gedurende de hele periode strekken hem, zijn dappere eenheden en de Amerikaanse marine tot de hoogste eer.

Deze medaille is verkregen in de vorm van een derde gouden ster voor op het lint van de eerste medaille.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Met een zilveren ster voor deelname aan vijf erkende campagnes.
Asiatic-Pacific Campaign Medal

Bronnen