Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Ayral, Jean Robert

Geboortedatum:
30 december 1921
Overlijdensdatum:
12 augustus 1944
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
10 december 1943
Aanbeveling:
Een jonge officier, bewonderenswaardige moed en koelbloedig.
Meldde zich als vrijwilliger voor een missie naar Frankrijk en heeft gedurende perioden langer dan een jaar activitieten van het hoogste belang uitgevoerd.
Zijn activiteiten als hoofd van een verbindingsgroep in bezet Frankrijk hebben hem in februari 1943 al een onderscheiding opgeleverd: l’Ordre des Forces Françaises Combattant.
In mei, nadat hij met enkele van zijn kameraden door de Gestapo was gearresteerd is hij er, dankzij zijn uitstekende vastbeslotem karakter en zijn durf, in geslaagd te ontsnappen door zijn bewakers te doden. Door die ontsnapping waarvan de bijzonderheden, wanneer die openbaar worden gemaakt, nauwelijks geloofwaardig lijken, waren zijn kameraden in staat op hetzelfde moment ook hun vrijheid te bereiken.
Ondanks dat hij door de Gestapo werd gezocht en onder zeer moeilijke omstandigheden ging hij onvermoeibaar door tot hij de strikte opdracht kreeg alle activiteiten te staken.
l' Ordre de la Libération

Bronnen

Foto