TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Tazoi, Jim Yoshio

Geboortedatum:
28 augustus 1919 (Garland/Utah, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
2 maart 2007 (Utah, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private First Class (Soldaat 1ste klas)
Eenheid:
Company K, 442nd Regimental Combat Team, 36th Infantry Division "Arrowhead", U.S. Army
Toegekend op:
12 mei 1945
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen het Distinguished Service Cross toe te kennen aan Jim Yoshio Tazoi (20924666), Private First Class, U.S. Army wegens uitzonderlijke heldenmoed tijdens militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend bij Company K, 3d Battalion, 442d Regimental Combat Team, toegevoegd aan de 36th Infantry Division, in actie tegen vijandelijke troepen op 28 en 29 oktober 1944, bij Biffontaine in Frankrijk.
Terwijl hij optrad als radioman voor een commandogroep ontdekte Pfc. Tazoi een verborgen mitrailleurnest dat door vooruit geschoven elementen over het hoofd was gezien. Toen de mitrailleurschutter het vuur op de commandogroep probeerde te openen schreeuwde Pfc. Tazoi een waarschuwing naar zijn kameraden en opende het vuur op het nest om de schutter te doden.
De volgende dag voegde Pfc. Tazoi zich met zijn radio bij aanvallende elementen bij hun opmars onder zwaar vijandelijk vuur om een vijandelijke versterking in te nemen. Later vergezelde hij een groep infanteristen bij een aanval met de bajonet op een sterk verdedigde heuvelstelling. Toen hij een vijandelijk mitrailleurnest ontdekte, stelde hij zich bloot aan zwaar vijandelijk vuur en vuurde op de stelling om het effect van het Duitse wapen te neutraliseren terwijl zijn kameraden de stelling aanvielen. Hoewel hij gehinderd werd door zijn radio, waardoor hij een gemakkelijker doelwit werd voor het vijandelijke vuur dat op hem was gericht, kwamn hij rennend twee kameraden te hulp die in de val zaten doordat twee Duitsers met handgranaten gooiden. Hoewel hij door een kogel van een sluipschutter werd geraakt, ging hij vastberaden door totdat hij een vrij schootsveld bereikte. Terwijl hij de twee Duitse granatengooiers doodde werd hij door granaatsplinters een tweede maal gewond. De verbazingwekkende moed en strijdlust van Pfc. Tazoi zijn een voorbeeld van de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten en strekken hem, de 36th Infantry Division en de Amerikaanse Landmacht tot grote eer.

Headquarters, Fifth U.S. Army, General Orders No. 52 (12 mei 1945).

Distinguished Service Cross (DSC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Deze medaille is verkregen in de vorm van een eikenloofteken voor op het lint van de eerste medaille.
Purple Heart

Bronnen

Foto