TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fox, George L.

Geboortedatum:
15 maart 1900 (Lewistown/Pensylvania, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
3 februari 1943 (Noord-Atlantische Oceaan)
Vermeld op:
East Coast Memorial U.S.A
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

George L. Fox werd op 15 maart 1900 geboren in Lewistown, PennsylvaniŽ als een van vijf kinderen. Op 17-jarige leeftijd ging hij in het leger en vocht als gewondenverzorger aan het Westelijke Front, waar onderscheiden werd met de Silver Star, de Purple Heart en het Franse Croix de Guerre. Na de oorlog maakte hij de middelbare school af en ging bij een vermogensbeheerder werken. Daarna studeerde hij aan het Moody Bible Institute en aan de Wesley University in Illinois. Hij trouwde in 1923 en werd vader in 1924. Hij studeerde in 1931 af. Na zijn afstuderen werd hij Methodistisch predikant in Downs, Illinois en later in Rye, New Hampshire. Nadat hij aan de Boston University School of Theology was gaan studeren werd hij in 1934 tot dominee benoemd. Hierna werd hij beroepen naar een kerk in Waits River, Vermont en werd voor de tweede keer vader. Hij bleef in Vermont, wisselde twee maal van kerk en werd staatspredikant en historicus voor de American Legion.
Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, voegde Fox zich in 1942 weer bij het leger. Op dezelfde dag voegde zijn oudste kind (zoon Wyatt Ray) zich bij het Marine Corps. Eind 1942 werd hij overgeplaatst naar Camp Myles Standish in Taunton, Massachusetts en volgde een opleiding aan de Aalmoezeniersschool van de Harvard University, Engeland. Daar ontmoette hij collega-aalmoezeniers Alexander D. Goode, Clark V. Poling and John P. Washington. In januari 1943 gingen de aalmoezeniers aan boord van de USS T. Dorchester voor een reis met 900 militairen naar Groenland. Op 2 februari 1943 werd het schip door de U-223 getorpedeerd. George L. Fox bleef met de andere drie aalmoezeniers bij de mannen die niet van het schip af konden komen en kwam om het leven.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (Luitenant)
Eenheid:
Army Chaplain Service
Toegekend op:
1944
Samenvatting:
Wegens uitzonderlijke hedenmoed in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand in actie tegen vijandelijke troepen op 3 februari 1943. Aalmoezenier Fox was een van de vier legeraalmoezeniers aan boord van de USS T. Dorchester die op de Atlantische Oceaan werd getorpedeerd. Hij en zijn kameraden schipen moedig orde onder de in paniek verkerende soldaten toen het schip zonk en toen er geen reddingsvesten meer over waren, gaf hij zijn eigen reddingsvest aan een ander. Aalmoezenier Foxís dappere actie, zijn persoonlijke moed en vurige plichtsbetrachting ten koste van zijn eigen leven zijn een voorbeeld van de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten en strekken hem, zijn eenheid en de Amerikaanse Landmacht tot grote eer.

War Department, General Orders No. 93 (1944).
Postuum toegekend
Distinguished Service Cross (DSC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant
Eenheid:
Army Chaplain Service
Toegekend op:
18 januari 1961
Chaplain's Medal for Heroism
Posthuum verkregen vanwege moedig gedrag, uitsteigend boven de noodzaak voor de uitvoering van de dienst, tijdens het zinken van de U.S.A.T. Dorchester.

Op 2 februari 1943 ontdekte de U 223. De onderzeeboot naderde de schepen en vuurde een torpedo welke de Dorchester kort na middernacht raakte. Honderden mannen bevonden zich aan boord van het snel zinkende schip en spoedden naar de reddingsboten. Verscheidene boten waren beschadigd en de vier geestelijken, Methodist Reverent George L. Fox, Rabbijn Alexander D. Goode, Gereformeerde Reverent Clark V. Poling en Romaanse Fryer John P. Washington, begonnen de angstige soldaten te organiseren. Ze deelden reddingsvesten uit vanuit een kast en toen de voorraad op was stonden ze alle vier hun eigen reddingsvest af aan een andere soldaat. Toen de reddingsboten weg waren, bidden de geestelijken samen met diegenen die niet meer konden ontsnappen van het zinkende schip. 27 minuten nadat het schip door de torpedo was geraakt, verdween de Dorchester onder de golven met no 672 man aan boord. Het laatste wat van de vier geestelijken is vernomen was hen staand op het dek, de armen ineengeslagen en samen biddend.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant
Eenheid:
Army Chaplain Service

Tweede Purple Heart, posthuum verkregen als eikenloof voor op het lint van de eerste Purple Heart.
Eerste Purple Heart was tijdens de Eerste Wereldoorlog verkregen.
Purple Heart

Bronnen

Foto