TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Broadley, John Alan

    Geboortedatum:
    1921 (Richmond/Yorkshire, Groot-Brittannië)
    Overlijdensdatum:
    18 februari 1944 (Amiens, Département Picardie, Frankrijk)
    Begraven op:
    Oorlogsgraven van het Gemenebest Amiens
    Vak: 3. Rij: A. Graf: 11.
    Dienstnummer:
    47690
    Nationaliteit:
    Britse (1801-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    John Broadley werd in Richmond, Yorkshire in 1921 geboren. Toen hij school verliet, ging hij in training als een Sergeant Observator en vloog gedurende de eerste twee jaar van de oorlog vele vluchten over Duitsland.
    In mei 1941 kwam hij bij No. 9 Squadron en werd ="http://www.ww2awards.com/person/42145" class="artikel-tekst-groot1" target="_blank">'Pick' Pickard's
    vaste navigator. Gedurende juni-augustus vloog hij met Pickard op grote doelen in Duitsland zoals Hamburg, Dusseldorf en Keulen. In augustus 1941 werd hij geplaatst bij No. 138 Squadron, een speciale eenheid, die het verzet van vorraden voorzag en geheim agenten dropte en ophaalde. Op 18 november 1941 kreeg hij een vaste aanstelling als Pilot Officer en verhuisde naar No. 151 Squadron.
    In de nacht van 27 op 28 februari 1942 vloog hij met Pickard in Operatie Biting waarbij parachutisten werden gedropt om delen van de Duitse Wurzberg-radarinstallatie in Bruneval nabij Le Havre te stelen.
    In juli 1942 werd hij bij No. 296 Squadron geplaatst; een glider-sleepeenheid. In november ging Broadley naar No. 161 Squadron, gevolgd door andere speciale eenheden.
    Op 1 december 1943 verhuisde hij voor de laatste keer, nu naar No. 21 Squadron, onderdeel van 140 Wing, 2nd Tactical Air Force.
    Hij werd in januari 1944 benoemd als Wing Navigational Officer.
    Hij vloog vele aanvallen op lage hoogte met Pickard wat culmineerde in Operatie Jericho waarbij zowel hij als Pickard werden neergeschoten en om het leven kwamen.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Sergeant
    Eenheid:
    No. 9 Squadron, Royal Air Force
    Toegekend op:
    23 september 1941
    Distinguished Flying Medal (DFM)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Acting Flight Lieutenant (Waarnemend Kapitein-vlieger)
    Eenheid:
    No. 161 (Special Duties) Squadron, Royal Air Force
    Toegekend op:
    20 april 1943
    Aanbeveling:
    Flt. Lt. Broadley heeft sinds april 1940 als navigator gevlogen. Hij heeft de taken van squadronnavigator bij twee operationele squadrons met groot succes uitgevoerd. Bij een gelegenheid kwam het vliegtuig waarin hij vloog in zee terecht en het was geheel aan F/Lt. Broadley te danken dat de bemanning werd gered. Bij twee andere gelegenheden was hij betrokken bij ongevallen in de lucht maar deze officier blijft een niet aflatend enthousiasme tonen voor operationele taken.
    Distinguished Flying Cross (DFC)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Acting Flight Lieutenant
    Eenheid:
    No. 161 (Special Duties) Squadron, Royal Air Force
    Toegekend op:
    19 oktober 1943
    Distinguished Service Order (DSO)
    Voordracht:
    "Flight Lieutenant Broadley is een navigator van uitzonderlijke verdiensten. Hij heeft een groot aantal vluchten volbracht waarin hij zeer verdienstelijk is geweest. En zijn inspanningen hebben tastbaar bijgedragen aan de bereikte successen."

    Bronnen

    Foto