TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hayes, Ira Hamilton

Geboortedatum:
12 januari 1923 (Gila River Indian Reservation, Arizona, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
24 januari 1955 (Gila River Indian Reservation, Arizona, Verenigde Staten)
Begraven op:
Arlington National Cemetery
Vak: 34. Graf: 479A.
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Ira H. Hayes was een Marinier die onsterfelijk werd door de beroemde foto van Joe Rosenthal uit de 2de Wereldoorlog: het planten van de vlag op Iwo Jima.
Ira H. Hayes was een Indiaan van de Pima stam en lid van de Gila River Indiaanse gemeenschap. Hij meldde zich op 24 augustus 1942 bij het Marine Corps Reserve. Na zijn basisopleiding werd hij opgeleid tot parachutist. Op 2 december 1942 werd Hayes overgeplaatst naar Company B, 3rd Parachute Battalion, Divisional Special Troops, 3rd Marine Division en kwam voor het eerst in actie op Bougainville in Nieuw Guinea. Na de ontbinding van de Marine Corps para eenheden werd hij overgeplaatst naar Company E, 28th Marine Regiment, 5th Marine Division "The Spearhead" en op 19 februari 1945 nam hij deel aan de landing op Iwo Jima. Op 23 februari was hij bij de groep Mariniers die voor de tweede keer de vlag op Mount Suribachi zette.
Samen met twee andere overlevenden van het planten van de tweede vlag, Navy Pharmacist's Mate John Bradley and Marine Private First Class Rene A. Gagnon, werd hij tijdelijk geplaatst bij de Finance Division, U.S. Treasury Department voor optredens in verband met de Seventh War Bond Drive (7de campagne voor oorlogsobligaties).
Na de oorlog probeerde Hayes een normaal leven te leiden, echter zonder succes. Hij bouwde een strafblad op van ongeveer 50 arrestaties wegens dronkenschap.
Op 24 januari 1944 werd Hayes dood aangetroffen bij een verlaten hut, dichtbij zijn huis in het Gila River Indianen Reservaat. De lijkschouwer concludeerde dat zijn dood te wijten was aan onderkoeling en alcohol en er volgde geen onderzoek door de politie.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Corporal (Korporaal)
Eenheid:
Company E, 2nd Battalion, 28th Marine Regiment, 5th Marine Division "The Spearhead", U.S. Marine Corps

Met vier battle stars voor Vella Lavella, Bougainville, het verstevigen van de posities op de Noordelijke Salomonseilanden en Iwo Jima.
Asiatic-Pacific Campaign Medal
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Corporal (Korporaal)
Eenheid:
Company E, 2nd Battalion, 28th Marine Regiment, 5th Marine Division "The Spearhead", U.S. Marine Corps
Uitgereikt voor:
Operatie Detachment

Met de "V" als symbool voor moed.
Navy and Marine Corps Commendation Medal (NMCCOM)