Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Bernays, Max Leopold

Geboortedatum:
1910 (Vancouver/British Columbia, Canada)
Dienstnummer:
A-321
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Max Bernays ging op jeugdigde leeftijd bij de koopvaardij en werd in 1929 lid van de Royal Canadian Navyís Volunteer Reserve (RCNVR). In de jaren 30 diende hij bij de Canadian National Steamships.
Toen hij bij het uitbreken van WO 2 door de RCN werd teruggeroepen had hij tegen maart 1942 de rang van Acting Chief Petty Officer bereikt en werd hij bevorderd tot Coxswain van de Assiniboine, een River-class destroyer. Eind juni 1942 kreeg de Assiniboine tot taak een konvooi te begeleiden van Sydney via Nova Scotia naar Liverpool en stootte bij toeval op de U-210 die voor de kust van IJsland aan de oppervlakte voer. De onervaren bemanning stortte zich in het gevecht. Urenlang probeerde de U-210 onder water te gaan en op een bepaald moment waren de schepen zo dicht bij elkaar dat de Assiniboine alleen maar met haar .50 geschut kon vuren. Uiteindelijk probeerde de U-210 weer onder water te gaan en werd door de Assiniboine geramd. Tijdens het gevecht stond Bernays aan het roer.
Na de oorlog bleef Bernays bij de RCN en deed dienst tijdens de Koreanse oorlog.
Zijn onderscheidingen zijn eigendom van het Canadian War Museum en worden tentoongesteld in het CFB Esquimault Museum.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Chief Petty Officer
Toegekend op:
12 december 1942
"Voor moed en onverschrokken plichtsbetrachting. Acting Chief Petty Officer Bernays stond aan het roer van de HMCS Assiniboine tijdens een actie tegen een vijandelijke U-boot op korte afstand. Een brand, die was veroorzaakt door vijandelijke granaten, brak door op het vlaggendek en noodzaakte de telegrafisten de stuurhut te verlaten en A/CPO Bernays alleen te laten. Met complete verontachtzaming voor zijn eigen veiligheid, met vlammen en rook die zijn enige uitgang verdoezelden, met ontploffende vijandelijke granaatscherven die de stuurhut binnendrongen, bleef deze relatief jonge onderofficier gedurende bijna veertig minuten op zijn post. Het cruciale belang beseffend van zijn taken tijdens een actie, waarvan het succes grotendeels afhing van het nauwkeurig besturen van het schip en uitvoeren van opdrachten van de scheepstelegraaf, voerde hij niet alleen exact en effectief alle roeropdrachten uit, maar verzond hij ook 133 telegrafische opdrachten die noodzakelijk waren om de vernietiging van de U-boot te volbrengen. Het uiteindelijke succes van het tot zinken brengen van de U-boot was grotendeels te danken aan de grote moed en vastberadenheid van A/CPO Max Leopold die, onder omstandigheden van het grootste persoonlijke gevaar, niet alleen zijn eigen taak, maar ook die van twee andere matrozen op voorbeeldige wijze uitvoerde. Zijn optreden gedurende de actie voegde nog een mijlpaal toe aan de uiterste dapperheid in de annalen van de Royal Canadian Navy."

Aanvankelijk was hij voorgedragen voor een Victoria Cross.
Conspicuous Gallantry Medal (CGM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
27 maart 1943
Naval Long Service and Good Conduct Medal 1936-1952
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Met "FRANCE AND GERMANY"-gesp.
Atlantic Star

Bronnen

Foto