TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Andrews, Harold Norman

Geboortedatum:
6 januari 1920
Overlijdensdatum:
2 september 2000 (Canada)
Dienstnummer:
2078059
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Norman Andrewszat bij de Royal Engineers in Frankrijk. Maar na de evacuatie vanuit De Panne, ten noorden van Duinkerken, ervaarde hij het militaire leven in Engeland saai en meldde zich in 1942 vrijwillig aan bij het pas opgerichte Pilot Glider Regment.
Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog was hij een veteraan van luchtlandingsoverpaties op SiciliŽ, NormandiŽ, Arnhem en de oversteek van de Rijn.
Na zijn demobilisatie in 1946 hervatte Harold Andrews zijn studie. Hij emigreerde in 1953 naar Canada en kreeg een aanstelling bij de Royal Canadian Engineers en bleef vliegen in Chilliwack in British Columbia.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Staff Sergeant
Eenheid:
Army Air Corps
Toegekend op:
11 november 1943
Aanbeveling:
Deze piloot toonde grote moed en koelbloedigheid tijdens de eerste luchtlandingsoperaties. Ondanks het zeer slechte weer en grote moeilijkheden bij de besturing van zijn zweefvliegtuig slaagde hij erin boven het doelgebied te komen zonder van zijn sleepvliegtuig los te koppelen. Bij aankomst was het zicht zeer slecht wat het uitzonderlijk moeilijk maakte de kust van SiciliŽ te zien. Niettemin ontkoppelde deze Sgt. Pilot zijn zweefvliegtuig en door briljant vliegen slaagde hij erin op zeer moeilijk terrein te landen. Als passagiers had hij de plaatsvervangend commandant van de Airborne Brigade en zijn staf die ongedeerd bleven. Deze groep kon verder gaan en veroverde uiteindelijk een batterij met zes stukken waarbij Sgt. Andrews een belangrijke rol speelde.
Distinguished Flying Medal (DFM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Staff-Sergeant
Eenheid:
Army Air Corps
Toegekend op:
15 februari 1945
Distinguished Flying Medal (DFM)
Voordracht:
"Deze Staff-Sergeant heeft aan drie luchtlandingsoperaties deelgenomen en bij iedere gelegenheid heeft hij uitstekende vaardigheid en moed getoond om zijn zweefvliegtuig veilig aan de grond te zetten en zijn lading in actie te brengen. Na de landing bij Arnhem, vocht Staff-Sergeant Andrews gedurende het gehele gevecht met de grootste heldhaftigheid."

Tweede DFM toegekend als gesp voor op het lint van de eerste DFM

Bronnen

Foto