TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Goldstein, Sidney

Geboortedatum:
11 juni 1920 (Glen Cove/New York, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
27 juni 2002 (Westminster/Californië, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
2nd Lieutenant (2e Luitenant)
Eenheid:
133rd Infantry Regiment, 34th Infantry Division "Red Bull", U.S. Army
Toegekend op:
1945
De President van de Verenigde Staten van Amerika heeft het genoegen het Distinguished Service Cross toe te kennen aan Sidney Goldstein, Second Lieutenant (Infantry), U.S. Army, wegens uitzonderlijke heldenmoed in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend bij het 133d Infantry Regiment, 34th Infantry Division, in actie tegen vijandelijke troepen op 21 september 1944, bij Santa Margherita in Italië. Lt. Goldstein kreeg tot taak met een kleine groep van 24 man een door de vijand bezette heuvel in de Gothenlinie te veroveren. De eerste aanval, geleid door Lt. Goldstein werd door zwaar vijandelijk vuur van kleine wapens, mitrailleurs en mortieren afgeslagen maar nadat hij zijn groep had gereorganiseerd en een vuurlinie had gevormd leidde hij 11 man ten aanval om de heuvel in te nemen. Onder zwaar vijandelijk vuur van kleine wapens en intensief mortiervuur doorbraken hij en zijn mannen de vijandelijke linie, vielen een kleine vijandelijke loopgraaf aan en namen vier Duitsers gevangen. Verder de heuvel opgaand vielen Lt. Goldstein en twee onderofficieren een tweede loopgraaf aan waarbij ze een Duitse officier en twee soldaten gevangen namen. De Duitse officier bood aan zich met de rest van zijn groep over te geven aan op voorwaarde dat Lt. Goldstein met hem mee ging naar de andere kant van de heuvel. Zich volledig bewust van het gevaar accepteerde Lt. Goldstein het aanbod en volgde de Duitse officier naar de vijandelijke stelling. Daar gaven nog twee Duitse officieren en ongeveer 40 manschappen zich aan Lt. Goldstein over die ze over de heuvel naar zijn aanvalsploeg liet lopen. Toen de Duitse officier aanbood hem naar andere Duitse stellingen te brengen ging Lt. Goldstein nog een keer de heuvel op en kwam terug met nog eens 16 gevangenen waardoor hij het doel van vijandelijke troepen had gezuiverd. De moed en agressie van Lt. Goldstein onder grote moeilijkheden hadden de gevangenname van 67 Duitsers tot gevolg en maakten een doorbraak mogelijk in een sector van de sterk verdedigde Gothen linie. De onverschrokken acties van Second Lieutenant Goldstein, zijn persoonlijke moed en vurige plichtsbetrachting zijn een voorbeeld van de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten en strekken hem, de 34th Infantry Division en de Amerikaanse Landmacht tot grote eer.

Headquarters, Fifth U.S. Army, General Orders No. 18 (1945).
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

  • - Ankrum, H.R., Dogfaces Who Smiled Through Tears – The 34th Red Bull Infantry Division and attached 100th (Hawaiian) Battalion and 442nd "Go for Broke" Regimental Combat Team in World War II 1941-1945, Graphic Publishing Company, Lake Mills, Iowa, USA, 1987
    - 34th Infantry Division Association
    - Anton News.com

Foto