TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Low, John

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
D Company, 1st Battalion, The Loyal Edmonton Regiment, 2nd Canadian Infantry Brigade, 1st Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
23 december 1943
Aanbeveling:
Het Edmonton regiment had op 2 augustus 1943 opdracht gekregen punt 736 aan te vallen, een hoog terrein ten noorden van Regalbuto. De vijf kilometer lange route naar het doel liep over een helling bijna zonder enige dekking en vanuit de hoogte daalde vuur van vijandelijke mortieren, artillerie en mitrailleurs op de oprukkende troepen neer.
B Company kwam ongeveer 2 kilometer ver toen de dichtheid van het vijandelijke vuur op de route verliezen veroorzaakte en een hergroepering noodzakelijk maakte.
Er werd geroepen om brancarddragers en uit D Company, zo’n 500 meter naar achteren, meldden zich Pvt. Low en Pvt. Colbeck als vrijwilliger.
Kruipend van rotsblok tot rotsblok, van kuil tot kuil toen ze zich de heuvel op werkten werd gezien dat het mitrailleurvuur zich op hen concentreerde, ze kwamen onder kruisvuur van sluipschutters maar bleven doorgaan.
Na 150 meter te zijn gevorderd, raakte Pvt. Colbeck gewond. Pvt. Low hield stil in het volle zicht en onder vuur van de vijand, verbond de wonden van zijn kameraad en sleepte hem achter een klein rotsblok dat enige dekking bood. Voor zijn kameraden kon de verdere voortgang van deze soldaat alleen maar in een plotselinge dood eindigen maar tot hun verbazing bleef hij verder gaan naar de gewonde mannen. Duits vuur scheen zich op hem te concentreren. Men zag hoe kogels het stof op zijn weg deden opspatten maar Pvt. Low, intens plichtsbesef en opmerkelijke moed tonend, legde met succes de resterende 300 meter af en bereikte de gewonde mannen. Ongedekt en onder wat voor zijn peloton moorddadig vuur leek verbond hij de wonden van alle drie, vond dekking voor ze en hielp hen daarheen. De aard van de verwondingen van deze drie mannen was zodanig dat later werd vastgesteld dat hun verwondingen zonder zijn hulp fataal zouden zijn geweest. Pvt. Low, zijn taak volbracht, keerde onder hetzelfde onophoudelijke vuur naar D Company terug en hervatte zijn eerste hulpverlening. Door de moed en de opvallende dapperheid van Pvt. Low werden drie gewonde soldaten gered.

Supplement to the London Gazette, 23 December, 1943.
Distinguished Service Medal (DSM)

Bronnen

Foto