TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Wendorff, Helmut Max Ernst (Waffen SS)

Geboortedatum:
20 oktober 1920 (Grauwinkel/Brandenburg, Duitsland)
Overlijdensdatum:
14 augustus 1944 (Maizieres/Calvados, Frankrijk)
Dienstnummer:
SS-Nr.: 365.017 // NSDAP-Nr.:
Nationaliteit:
Duitse (1933-1945, Derde Rijk)

Biografie

Helmut Wendorff wordt vermist sinds 14 augustus 1944 (Bron: Volksbund).

Bevorderingen:
SS-Sturmmann
01 september 1941: SS-Oberscharführer
21 juni 1942: SS-Untersturmführer;
januari 1944: SS-Obersturmführer.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
SS-Sturmman (Soldaat 1e Klasse)
Eenheid:
SS-Sturmgeschütz-Batterie, LAH
Toegekend op:
14 september 1941
Eisernes Kreuz 2. Klasse
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
SS-Sturmman (Soldaat 1e Klasse)
Eenheid:
SS-Sturmgeschütz-Batterie, LAH
Toegekend op:
14 september 1941

Zilveren versie.
Panzerkampfabzeichen (ohne Zahl)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
SS-Untersturmführer (2e Luitenant)
Eenheid:
Zugführer, 13.(schwere) Kompanie, SS-Panzer-Regiment 1, SS-Panzergrenadier-Division "Leibstandarte Adolf Hitler"
Toegekend op:
16 september 1943
Eisernes Kreuz 1. Klasse
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
SS-Untersturmführer (2e Luitenant)
Eenheid:
Zugführer, 13.(schwere) Kompanie, SS-Panzer-Regiment 1, 1. SS-Panzer-Division "Leibstandarte-SS Adolf Hitler", Waffen-SS
Toegekend op:
12 februari 1944
De aanbevelling voor het Ritterkreuz van Wendorff luidt als volgt:
SS-Untersturmführer Wendorff, pelotonsleider in het 13.(s)/SS-Panzer-Regiment 1 LSSHA, heeft resoluut en met een uitstekende houding opgetreden in alle gevechten van de compagnie. Zelfs op de meest kritieke momenten was hij kalm en handelde voorzichtig. Met zijn dynamische benadering en zijn voorbeeldig gebruik van tactiek beheerste hij met zijn peloton elke situatie waarin hij werd geplaast.
In de dagen voor Kerstmis lag de divisie in het gebied rond Korosten en maakte een geforceerde mars naar het gebied ten zuiden van Zhitomir, oprukkend langs een route via Staroselye – Staraya-Kotelnya en de spoorlijn tussen Zhitomir en Fastov en vestigde kleine veiligheidsposten op de rechterflank. In de vroege morgen van 27.12.1943 kreeg Wendorff, die met zijn peloton van 4 Tigers in Ivankovo lag, opdracht om de Russisiche pantser speerpunten te onderscheppen en te vernietigen die uit het bos ten noorden van de hoofdweg oprukten teneinde gedurende de nacht de terugtrekking van de divisie naar het gebied ten zuiden van Gujwa te dekken. In de loop van een aantal aanvallen tegen deze speerpunten, onderscheidde SS-Untersturmführer Wendorff zich door uitzonderlijke moed en opmerkelijke dapperheid. Hij nam positie in bij een hinderlaag bij de kruising ten noorden van Ivankovo. Nadat hij 2 Russische T-34s had vernietigd, die hij had laten naderen voordat hij het vuur opende, kreeg hij opdracht om een rijdende aanval te doen op een sterke groep tanks in Tschubarowka.
In een gedurfde nadering langs de spoorlijn reed hij vanuit het noordoosten het dorp in en vernietigde daar 11 T-34s. Na zijn terugkeer werd hij op weg gestuurd om vijandelijke tanks te bestrijden die uit Jusefowka waren uitgebroken en vernietigde er daar nog eens drie. In de middag brak de vijand in Staroselye door en veroverde de bruggen in het gebied; de enige terugweg voor de zware wapens van de divisie was door Ivankovo. Aanvallend met diverse tankspeerpunten probeerde de vijand deze kruispunten ook in te nemen en bedreigde daarmee de terugtrekking van eenheden van de divisie die in het gebied rond Molossowa – Staraya – Kotelnja lagen.
Deze opmars van de Russen werd door SS-Untersturmführer Wendorff met zijn drie overgebleven Tigers tegengehouden. Door zijn standhouden konden het artilleriebataljon en een van de P.G.W. bataljons zich terugtrekken en het betekende ook dat enkele van onze beschadigde tanks uit de hoofdlinie geborgen konden worden. Als laatste die rond middernacht het gevecht afbrak, bracht hij zijn 3 voertuigen terug naar de zuidelijke oever van de Guiwa.
Op 28.12.1943 naderden vijandelijke tankeenheden de veiligheidstroepen in Antopol en Boljarka en braken door tot in de stad. Met 4 Tigers (waarvan enkele nauwelijks bruikbaar), nam SS-Untersturmführer Wendorff het op tegen deze vijandelijke tanks. Tijdens de hevige tankgevechten schoot hij er 11 kapot en voorkwam zo dat de vijand de flank van de divisie kon doorbreken.
Op 27 en 28.12.1943 schoot Wendorff met zijn eigen tank nog eens 10 T-34s kapot waarmee hij zijn persoonlijke score vernietigde vijandelijke tanks op 58 bracht.
Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes

Bronnen

Foto's