TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Schalburg, von, Christian Frederik

    Geboortedatum:
    15 april 1906 (Zmeinogorsk/Tomskaja Gubernija, Russisch Rijk)
    Overlijdensdatum:
    2 juni 1942 (Vesting Demjansk, Sovjet-Unie)
    Nationaliteit:
    Deense (1849 - heden, Const. Monarchie)

    Biografie

    De op 15 april 1906 in Rusland geboren Christian Frederik von Schalburg, zoon van Deen August Theodor Schalburg en Russin Elena Vasiljevna, ontving zijn militaire training in het Tsaristische leger. Tijdens de Oktober revolutie in 1917, vluchtte hij naar Denemarken. Hij diende vervolgens als Kapitein in Den Kongelige Livgarde, de Koninklijke Deense Garde.

    Vanaf 1939 voerde hij de jeugdgarde (NSU) aan van de Deense Nationaal-Socialistische Partij, de Danmarks Nationalsocialistiske Arbejderparti (DNSAP). Deze troepen vormden een aanzienlijk deel van de Deense vrijwilligers die aan Finse zijde meestreden in de Winteroorlog tegen de Sovjet-Unie van 1939-1940. toen de Duitse troepen Denemarken op 9 april 1940 binnen vielen, was Christian von Schalburg dan ook in Finland. In september 1940 trad hij toe tot de Waffen-SS en werd toegevoegd aan de 5.SS-Panzer-Division „Wiking", als SS-Hauptsturmführer. Bij aanvang van Operatie Barbarossa was hij toegevoegd aan de divisiestaf van deze divisie. Op 27 april 1942 werd hij toegevoegd aan het Frikorps Danmark dat in Trekau werd opgebouwd. Op 1 maart kreeg hij als SS-Obersturmführer het bevel over dit korps. Samen met dit korps werd hij op 8 mei 1942 ingevlogen in de Vesting Demjansk om aldaar aan de strijd deel te nemen. Tijdens de eerste aanval van het korps, op 2 juni 1942, stapte Von Schalburg op een landmijn, waarbij hij door de granaatscherven werd gedood. Op 3 juni werd hij nog posthuum bevorderd tot SS-Obersturmbannführer, met ingang van 1 juni.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Hauptsturmführer
    Eenheid:
    SS. Wiking
    Served as an orderly officer.
    Eisernes Kreuz 2. Klasse

    Bronnen

    Foto