TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

MacDonald, Albert Ernest

Overlijdensdatum:
6 februari 1945
Begraven op:
Canadese Oorlogsbegraafplaats Holten
Vak: XII. Rij: H. Graf: 15.
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Corporal (Korporaal)
Eenheid:
"A" Company, 1st Battalion The Canadian Scottish Regiment (Princess Mary's), 7th Canadian Infantry Brigade, 3rd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Aanbeveling:
K.57071 Corporal (Acting Sergeant) MacDonald, Albert Ernest, 1st battalion Canadian Scottish Regiment, onderscheidde zich in de nacht van 15 oktober 1944 in de omgeving van Eede in Nederland toen zijn eenheid door sterke vijandelijke tegenstand werd opgehouden aan het Leopoldkanaal ten zuiden van Eede.
Corporal (Acting Sergeant) MacDonald, Albert Ernest ging met een verkenningspatrouille van twee man het dorp Eede in om de sterkte van de vijand daar vast te stellen. Nadat hij die informatie had verzameld, stuurde hij de mannen ermee terug en besloot de vijandelijke sterkte te onderzoeken van een bunker bij kaart referentie 000018 (Blad Zeebrugge-Brugge) waarvan hij wist dat die bunker de voortgang van zijn eenheid ophield. Tot aan dat moment was de precieze plaats van de bunker niet bekend. Hij liep voorzichtig door de omgeving en ontdekte uiteindelijk een groep struiken waarvan hij dacht dat die wel eens een bunker zouden kunnen verbergen. Terwijl hij naderde werd hij beschoten door mitrailleurs en er werden handgranaten naar hem gegooid. Nadat hij de positie van de vijand nauwkeurig had vastgesteld, merkte hij dat hij zodanig was afgesneden dat hij via geen enkele andere route kon terugkeren dan door het kanaal. Hij kroop naar de oever, sprong in het water en zwom door het kanaal totdat hij een plek had bereikt die hem voldoende dekking voor de vijand bood zodat hij kon lopen. Hij keerde in het bataljonshoofdkwartier terug met waardevolle inlichtingen waardoor de bunker de volgende dag kon worden vernietigd en het bataljon verder kon oprukken.
Dit is maar één van de vele succesvolle patrouilles die Corporal (Acting Sergeant) MacDonald, Albert Ernest heeft gedaan. Hij is nog nooit teruggekeerd van een patrouille zonder eerst de inlichtingen te hebben verzameld waarvoor hij op weg was gestuurd.
Military Medal (MM)

Bronnen