TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Duddle, Joseph McPhee "Joe"

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant-Major (Sergeant-majoor)
Eenheid:
C Company, 1st Battalion, The Seaforth Highlanders of Canada, 2nd Canadian Infantry Brigade, 1st Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
16 november 1944
Op 23 mei 1944, tijdens de aanvbal op de Adolf Hitler Linie (MR 7419) door de Seaforth Highlanders of Canada werden alle officeren van C Company gewond of gedood. K.37029 Company Sergeant-Major Joseph McPhee Duddle nam onmiddellijk het commando over de compagnie over, hergroepeerde die, haalde er enkele mannen van de A en D Company bij en leidde hen naar voren. Bij hun opmars werden de voorste elementen opgehouden door granaten en mitrailleurvuur van een tank, 200 meter verderop op de rechterflank. C.S.M. Joseph McPhee Duddle leidde twee mannen met een PIAT over open terrein dat onder mitrailleur- en artillerievuur lag naar een gunstig punt op 30 meter van de tank. Er werden twee schoten gelost en de tank werd buiten gevecht gesteld. C.S.M. Joseph McPhee Duddle ging toen naar de compagnie terug en leidde hen nogmaals verder naar voren onder intens vuur van mortieren en mitrailleurs naar het doel op MR 727192 en nam 200 meter er voorbij stelling in. Tijdens de opmars werden diverse vijandelijke weerstandsnesten uitgeschakeld en twee gevangenen gemaakt. Zich al gauw realiserend dat de compagnie zonder ondersteunende wapens gevaar liep, afgesneden te worden door tanks, trok hij zich in het doelgebied terug.
Hier nam hij contact op met Major J.C. Allan, de enig overgebleven officier van de vier infanteriecompagnieŽn en consolideerde zijn compagnie. Om ongeveer 16:00 werd aan C.S.M. Joseph McPhee Duddle gemeld dat er nog enkele mannen van C Company buiten het doelgebied lagen. Zonder aarzelen stelde hij een ploeg samen, ging 200 meter naar voren over terrein dat bestreken werd door mitrailleurvuur en trof negen gewonden aan. Hij improviseerde draagbaren van buizen en netten en begon ondanks zwaar mortiervuur de gewonden af te voeren. Om ongeveer 17:30 deden tanks een tegenaanval op het doelgebied en omdat C.S.M. Joseph McPhee Duddle en zijn ploeg afgesneden werden moesten ze dekking zoeken. Toen de tanks zich terugtrokken, trof C.S.M. Joseph McPhee Duddle Major Allen en veel van de overlevenden gewond aan en de stelling volledig ontregeld. Het zware vijandelijke granaatvuur negerend regelde deze NCO de afvoer van de gewonden en liet de overgebleven acht man stellingen betrekken in het doelgebied.
Om ongeveer 19:00 kreeg hij van het hoofdkwartier van het bataljon opdracht zich terug te trekken naar de vaste basis (MR 753185) en dat deed hij,onderweg verzorgde hij de gewonden en bracht een ernstig gewonde officier van het North Irish Horse RAC mee terug. Bij aankomst regelde hij een brancardploeg van acht man en ondanks het feit dat vijandelijke sluipschutters nog steeds actief waren aan het front van het bataljon en het gebied onder vuur van granaten en mortieren lag, ging hij naar het doel terug. Hij bleef tot 01:00 op 24 mei 1944 de gewonden afvoeren.
De moed en het leiderschap getoond door C.S.M. Joseph McPhee Duddle had een kalmerende invloed op zijn mannen. Zijn voortdurende opgewektheid en zijn tomeloze energie vormden een bezielend voorbeeld voor alle rangen.

Supplement to the London Gazette, 16 November, 1944.
Distinguished Service Medal (DSM)

Bronnen

Foto