Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Ellis, Leslie George

Geboortedatum:
7 januari 1919
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lance-Corporal
Eenheid:
1st Battalion The Royal Regiment of Canada, 4th Canadian Infantry Brigade, 2nd Canadian Infantry Division, Canadian Army
Toegekend op:
2 oktober 1942
Uitgereikt voor:
Operatie Jubilee
Aanbeveling:
Deze N.C.O. landde tijdens de operaties bij Dieppe op 19 augustus 1942 met de eerste golf bij Puys. Nadat er een gat in het prikkeldraad op de kademuur was geblazen kroop Lance Corporal Ellis er doorheen en ging de heuvel op naar rechts. Hij schakelde booby traps uit, onderzocht een zojuist verlaten vijandelijke stelling en toen hij op de heuveltop kwam viel hij een vijandelijke post ten oosten van het strand aan. Toen hij ontdekte dat hij alleen was en de tweede landingsgolf zag naderen ging hij naar de kademuur terug om ze er doorheen te loodsen. Hij stuitte op een kameraad die aan beide benen verlamd was en sleepte hem terug tot bijna bij de muur. Daar werd de gewonde man gedood en L/Cpl Ellis raakte zelf gewond. Hij slaagde erin over de muur te klimmen en werd als gewonde afgevoerd. Tijdens deze actie toonde L/Cpl Ellis het grootste initiatief en de grootste deskundigheid en plichtsbesef.

Supplement to the London Gazette, 2 October, 1942.
Distinguished Conduct Medal (DCM)
Special Service Medal (SSM)

Bronnen

Foto

Thema's