Hopgood, John Vere "Hoppy"

Geboortedatum:
29 augustus 1921 (Londen, Groot-Brittannië)
Overlijdensdatum:
17 mei 1943 (Günne/Westfalen, Duitsland)
Begraven op:
Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Rheinberg

Biografie

Dienstnummer 61281.
John Hopgood werd opgeleid aan het Marlborough College, meldde zich in 1940 aan bij de RAF en werd als vlieger bij 50 Squadron geplaatst.
Hij werd vervolgens uit 106 Squadron uitgekozen om zich bij 617 “Dam Buster” Squadron te voegen en deel te nemen aan Operatie Chastise.
Op weg naar de dam werd zijn Lancaster door Flak in een van de vleugels geraakt en verloor een motor. Nog wel in staat om door te vliegen, begon Hopgood om 00:32 aan zijn run naar de dam maar werd geraakt door Duits kruisvuur vanuit beide torens op de dam. Dat veroorzaakte een felle benzinebrand en het verlies van een tweede motor.
De Wallis bom werd een fractie te laat gelost en stuiterde over de dam waardoor de krachtcentrale werd verwoest.
Door het verlies van twee motoren kon Hopgood niet voldoende hoogte krijgen om de bemanning veilig te laten springen. Twee bemanningsleden, bommenrichter John Fraser en staartschutter Tony Burcher wisten te ontsnappen. Op slechts 70 meter boven de grond waren dat de laagste geslaagde sprongen uit de hele oorlog. Beiden overleefden maar brachten de rest van de oorlog door als krijgsgevangenen.
De Lancaster stortte 5 kilometer van de dam in een akker neer en Hopgood, Earnshaw, Brennan, Minchin en Gregory kwamen daarbij om het leven.


Promoties:
12 augustus 1940: Leading Aircraft Man
16 februari 1941: Pilot Officer (probation)
16 februari 1942: Flying Officer (war sub)
16 februari 1943: Flight Lieutenant (war sub)

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Onderscheidingen

Vliegerskruis (DFC)
Vliegerskruis (DFC)

Foto