TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hopgood, John Vere "Hoppy"

  Geboortedatum:
  29 augustus 1921 (Londen, Groot-BrittanniŽ)
  Overlijdensdatum:
  17 mei 1943 (GŁnne/Westfalen, Duitsland)
  Begraven op:
  Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Rheinberg
  Vak: 17. Rij: E. Graf: 2-6.
  Nationaliteit:
  Britse (1801-heden, Koninkrijk)

  Biografie

  Dienstnummer 61281.
  John Hopgood werd opgeleid aan het Marlborough College, meldde zich in 1940 aan bij de RAF en werd als vlieger bij 50 Squadron geplaatst.
  Hij werd vervolgens uit 106 Squadron uitgekozen om zich bij 617 "Dam Buster" Squadron te voegen en deel te nemen aan Operatie Chastise.
  Op weg naar de dam werd zijn Lancaster door Flak in een van de vleugels geraakt en verloor een motor. Nog wel in staat om door te vliegen, begon Hopgood om 00:32 aan zijn run naar de dam maar werd geraakt door Duits kruisvuur vanuit beide torens op de dam. Dat veroorzaakte een felle benzinebrand en het verlies van een tweede motor.
  De Wallis bom werd een fractie te laat gelost en stuiterde over de dam waardoor de krachtcentrale werd verwoest.
  Door het verlies van twee motoren kon Hopgood niet voldoende hoogte krijgen om de bemanning veilig te laten springen. Twee bemanningsleden, bommenrichter John Fraser en staartschutter Tony Burcher wisten te ontsnappen. Op slechts 70 meter boven de grond waren dat de laagste geslaagde sprongen uit de hele oorlog. Beiden overleefden maar brachten de rest van de oorlog door als krijgsgevangenen.
  De Lancaster stortte 5 kilometer van de dam in een akker neer en Hopgood, Earnshaw, Brennan, Minchin en Gregory kwamen daarbij om het leven.


  Promoties:
  12 augustus 1940: Leading Aircraft Man
  16 februari 1941: Pilot Officer (probation)
  16 februari 1942: Flying Officer (war sub)
  16 februari 1943: Flight Lieutenant (war sub)

  Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  Acting Flight Lieutenant (Waarnemend Kapitein-vlieger)
  Eenheid:
  No. 106 Squadron, Royal Air Force
  Toegekend op:
  27 oktober 1942
  Aanbeveling:
  F/Lt. Hopgood heeft deelgenomen aan een aantal geslaagde aanvallen op de vijand en op door de vijand bezet gebied. Bij een gelegenheid deed hij een aanval van geringe hoogte op Rostock en hij heeft ook onder sterke tegenstand WarnemŁnde van een hoogte van slechts 2.000 voet gebombardeerd.
  Distinguished Flying Cross (DFC)
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  Flight Lieutenant (Kapitein-vlieger)
  Eenheid:
  No. 106 Squadron, Royal Air Force
  Toegekend op:
  12 januari 1943
  Distinguished Flying Cross (DFC)
  Aanbeveling:
  Deze officier heeft sinds de toekenning van zijn DFC vele geslaagde missies voltooid. Op een nacht in augustus 1942 werd hij uitgestuurd om doelen in de haven van Gdynia te bombarderen. Met deze aanval, die met de grootste vastberadenheid werd uitgevoerd, behaalde hij uitstekende resultaten. Bij een andere gelegenheid in oktober 1942, tijdens de aanval bij daglicht op Le Creusot, nam F/Lt. Hopgood deel aan een bijzonder gedurfde aanval op het transformatorstation dat met succes vanaf een hoogte van slechts 500 voet werd gebombardeerd.

  Tweede DFC toegekend als gesp voor op het lint van de eerste DFC.

  Bronnen

  Foto