TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Crashlocatie Lancaster Mk III ED925

Opstijgend vanaf RAF Scampton om 21:39 uur om de Möhne Dam te bombarderen. Ongeveer 20 minuten voordat het doelwit werd bereikt, werd het vliegtuig echter geraakt door luchtafweergeschut. De piloot raakte gewond en er wordt aangenomen dat de kopschutter, Sgt. Gregory daarbij om het leven kwam. De piloot vroeg de bemanning of ze door moesten gaan naar de dam, omdat hij dacht dat de Lancaster volledig bestuurbaar was - de bemanningsleden die konden antwoorden, bevestigde dit.
Slechts 10 minuten later werden ze opnieuw geraakt door het intense luchtafweergeschut, een motor vloog in brand. De piloot liet zijn bom los om te proberen hoogte te winnen, zodat zijn bemanning eruit kon springen. 3 bemanningsleden slaagden erin het vliegtuig te verlaten, maar Sgt. John Minchin, die zwaargewond raakte, heeft de val niet overleefd.
De "speciale" bom miste het doel, maar raakte en vernietigde de krachtcentrale. Helaas raakte de explosie van de bom het vliegtuig en stortte het om 00.34 uur neer bij Ostönnen. De brandstoftanks van de ED925 explodeerden en het wrak boorde zich in een veld.

De bemanning:
J.V. Hopgood, pilot
C.C. Brennan, Flight-engineer
K. Earnshaw, Navigator
J.W. Minchin, Wireless operator
J. W. Fraser, Bomb aimer
G.H.F.G. Gregory, Front gunner
A.F. Burcher, rear gunner.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar
  • Foto's: Neill DeVall

Gerelateerde boeken

The World’s Greatest Military Aircraft
The Avro Lancaster, Manchester and Lincoln
Avro Aircraft since 1908
Avro Lancaster 1945-1965
Avro Lancaster - Handley Page Halifax - Short S.29 Stirling
Jane's Fighting Aircraft of World War II

51.536923, 7.999132