TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Wallhäuser, Karl-Heinz (Fallschirm-Pz.Jäg.Abt.)

Geboortedatum:
11 maart 1922 (Wersau/Dieburg, Duitsland)
Overlijdensdatum:
9 juni 1996 (Hofheim am Taunus, Duitsland)
Nationaliteit:
Duitse (1933-1945, Derde Rijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
1942
Medaille
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Oberleutnant der Reserve (Reserve 1e Luitenant)
Eenheid:
Chef, 1. Kompanie, Fallschirm-Panzerjäger-Abteilung "Hermann Göring", Fallschirm-Panzergrenadier-Division 2 "Hermann Göring", Luftwaffe
Toegekend op:
30 november 1944
Aanbeveling
Karl-Heinz Wallhäuser was benoemd tot commandant van een compagnie Jagdpanzer IV tankjagers toen zijn divisie naar het Oostfront werd overgeplaatst. Tijdens de eerste serie gevechten, op 9 augustus, schiep hij de voorwaarden voor het opzetten van een nieuwe defensieve linie door Rusissche doorstoten af te slaan en zijn eigen storende aanvallen te lanceren. Zijn grootste succes was bij Studziansk waar hij een tegenaanval deed en een door de Russen bezet dorp veroverde, waarbij hij niet alleen 6 tanks vernietigde maar ook diverse anti-tank en infanteriestellingen veroverde. Twee van die tanks werden door Wallhäuser zelf vernietigd ondanks het feit dat zijn schutter werd uitgeschakeld.
Tijdens de gevechten in Oost-Pruisen later dat jaar, op 26 oktober, stuitten Wallhäuser's tankjagers op een grote formatie Sovjet tanks en slaagde erin die terug te dringen tot op zijn startpunt waarbij onderweg achterblijvers oppikte. Toen de naastliggende eenheid gedwongen werd zich terug te trekken deed hij een tegenaanval op de Russische flank, heroverde de stelling en bracht de vijand ongeveer 300 verliezen toe. Dit defensieve succes voorkwam een Russische doorbraak naar Gumbinnen en Walle werd later voor deze actie onderscheiden met het Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes.
Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes

Bronnen

Foto