TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Goldsmith, Norman Frederick Temple

Overlijdensdatum:
2 oktober 1942
Begraven op:
Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest El Alamein
Dienstnummer:
527384
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Norman Frederick Temple Goldsmith kwam op 2 oktober 1942 om het leven als Flight Sergeant bij No. 159 Squadron, Royal Air Force. Zijn naam is bijgeschreven op Column 249 van het Alamein Memorial op de Britse Oorlogsbegraafplaats te El Alamein.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flight Sergeant (Sergeant-vlieger)
Eenheid:
No. 90 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
23 september 1941
Aanbeveling:
In augustus 1941 was deze man vuurleider van een Fortress vliegtuig dat door zeven vijandelijke jagers werd aangevallen toen het terugkeerde van een bombardement op de haven van Brest. Binnen 23 minuten werden er 26 afzonderlijke aanvallen op het toestel gelanceerd. Bij de eerstre aanvallen werden de buik- en flankschutters van het toestel gedood en door het ontbreken van tegenvuur werd het toestel herhaaldelijk van dichtbij geraakt. Flight Sergeant Goldsmith werd tijdens een van de eerste aanvallen zelf in zijn been geraakt maar leverde tijdens het hele treffen waardevolle steun aan zijn piloten door de noodzakelijke ontwijkende actie aan te geven. Met zijn succes in dit opzicht was hij grotendeels verantwoordelijk voor het feit dat toen de aanvallers eindelijk wegdraaiden he toestel nog steeds vloog en de twee piloten en de navigator niet gewond waren. Om het lot van de schutters achter het bommenruim te bepalen zou het nodig zijn over de loopplank door het bommenruim te gaan. Met de bomdeuren open, de geleidelijnen verdwenen en de smalle loopplank zelf bedekt met een wirwar van draden en kabels zou het oversteken uiterst gevaarlijk zijn geweest. Niettemin moest F/Sgt. Goldsmith er met geweld van worden weerhouden, het met een bijna onbruikbaar been toch te proberen.
Distinguished Flying Medal (DFM)

Bronnen

Foto