TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Lunn, John Davis

    Geboortedatum:
    23 mei 1921 (Alexandra/Otago, New Zealand)
    Overlijdensdatum:
    24 januari 1945 (Vuren, Nederland)
    Begraven op:
    Oorlogsgraf van het Gemenebest Vuren
    Dienstnummer:
    416864
    Nationaliteit:
    Nieuw-Zeelandse (1907-1947, Dominion VK)

    Biografie

    Flight Lieutenant John Davis (Jack) Lunn groeide op in Alexandra in Nieuw-Zeeland als oudste van een gezin met zes kinderen. Binnen het gezin was veel respect voor hem, de andere kinderen in het gezin keken erg tegen hem op. Hij volgde een opleiding op de High Street School in Dunedin en op de Alexandra District High School. Na zijn scholing ging hij in 1937 werken bij de National Bank of New Zealand. Jack was een actieve jongen met veel hobby’s. Zo was hij een actief lid van de lokale zwemclub en voetbalclub, was assistent Scout Master bij de lokale scouting. En had hij veel interesse en succes tijdens wedstrijden bij de schietclub. In 1941 nam hij vrijwillig dienst bij de Royal New Zealand Air Force (RNZAF). Hij volgde zijn training in Canada waarna hij toetrad tot het no. 195 Squadron RAF en later tot het no. 257 Squadron RAF. Hier vloog hij met de Hurricane en de Typhoon. In dit laatste vliegtuig, de Typhoon PD464 stortte hij op 24 januari 1945 neer in Vuren. Om 15.00 was het toestel opgestegen vanaf vliegbasis Deurne in België. Hun missie was het bombarderen van vijandelijke doelen bij Rotterdam, door dikke mist boven Rotterdam werd echter een alternatief doel gekozen, dit doel was een aanval op een spoorbrug ten zuid-westen van Utrecht. Op terugkeer vanaf dit doel kwam de formatie vliegtuigen in granaatvuur terecht van Flak afweergeschut. Het toestel van Lunn stortte hierna neer in de buurt van Vuren.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

    Toegekend met gesp “FRANCE & GERMANY”.
    Air Crew Europe Star

    Bronnen

    • Foto 1: Family of J.D. Lunn
    • - Family of J.D. Lunn
      - For Your Tomorrow, A record of New Zealanders who have died while serving with the RNZAF and Allied Air Services since 1915. Errol W Martyn Volume Two: Fates 1943-1998
      - The New Zealand Banker dated September, 1945
      - E-mail, NZDF Archives Enquiries, dated 20-06-2011
      - Commonwealth Wargraves Commission