Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Appleby, Arthur William

Geboortedatum:
1916 (Sand Point/Ontario, Canada)
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Dienstnummer R53561 (onderofficier)/J21402 (officier).

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
Marine Section, RCAF Station Dartmouth, Royal Canadian Air Force
Toegekend op:
11 juni 1942
Aanbeveling:
Op 9 september 1941, om ongeveer 22:25 uur GMT, stortte Catalina Z2139 neer bij de landing op zware zee ongeveer drie kiometer uit de kust bij Northwest River in Labrador. Hoewel de zee zo ruw was en zelfs de meest ervaren zeelieden van de basis ervan weerhield in kleine boten de zee op te gaan, ging Sergeant Appleby in een RCAF dinghy met buitenboordmotor de zee op en bereikte met grote deskundigheid en moed de plaats van het ongeval, op tijd om zes van de acht inzittenden van het toestel te redden. De overlevenden klampten zich vast aan de vleugel waar de zee overheen sloeg en konden dat, verstijfd door de koude niet veel langer vol hebben gehouden. Nadat hij de overlevenden van de vleugel had gehaald en overgezet op een grotere boot toen die aankwam bleef Sgt. Appleby de omringende wateren af zoeken totdat het te donker werd om iets te zien. Hij bleef bij het vliegtuig totdat het zonk en cirkelde toen om de plek heen totdat er een grotere boot naar buiten kwam met materiaal om de plek met boeien te markeren.
Alle overlevenden en getuigen aan boord van andere schepen en aan de wal waren unaniem in hun waardering voor de deskundigheid en het gedurfde zeemanschap, door deze NCO met groot persoonlijk ridico getoond. Ware het niet vanweege zijn koelbloedigheid en dapperheid dan zouden er gemakkelijk meer levens verloren zijn gegaan voordat andere boten de plaats van het ongeval hadden bereikt. Zijn moed en plichtsbesef vormden een prachtig voorbeeld voor alle leden van de strijdkrachten.
British Empire Medal (BEM & EGM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flight Lieutenant (Kapitein-Vlieger)
Eenheid:
No. 684 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
3 april 1945
Distinguished Flying Cross (DFC)
Aanbeveling:
Deze officier heeft 28 operationele missies gevlogen boven Birma en Thailand in lange afstands verkennings Mosquitos en heeft bij de uitvoering van zijn taken altijd een uitzonderlijke moed getoond. Deze onbevreesdheid en vasthoudendheid hebben hem in staat gesteld tijdens de uiterst slechte weersomstandigheden in de regentijd zijn doelen te bereiken en op 30 oktober 1944 slaagde hij erin een vlucht van 1400 kilometer te maken dwars door een front naar Victoria Point en fotoís te maken van vijandelijke scheepvaart die de staf dringend nodig had. Hij bereikte dat punt niet alleen, maar hij vloog door naar de haven van Khao Huagang, vliegend langs de 100 kilometer lange spoorlijn over het schiereiland Kra naar Jumbhorn en bezocht voor het eerst Paknam waar hij zes kustvaarders ontdekte; hij keerde met veel waardevolle informatie naar de basis terug na een vlucht van 7.5 uur in een vliegtuig voor de korte afstand waarmee hij 3230 kilometer aflegde.

Bronnen

  • - Third Supplement to The London Gazette Issue 35587 published on the 5 June 1942
    - Third Supplement to The London Gazette Issue 37012 published on the 30 March 1945
    - Air Force Association of Canada

Foto