TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

British Empire Medal (BEM & EGM)

De British Empire Medal werd in het leven geroepen bij Koninklijk Besluit op 29 december 1922 en kwam in de plaats van de Medal of the Order of the British Empire (1907-1922).
De onderscheiding wordt uitgereikt aan degenen die zich verdienstelijk hebben gemaakt in dienst van het Britse keizerrijk. In 1922 werd de onderscheiding onderverdeeld in ĎThe Medal of the Most Excellent Order of the British Empire for Gallantry (bekend als the Empire Gallantry Medal - EGM)í en íThe Medal of the Most Excellent Order of the British Empire for Meritorious Service Ė BEM)í. Nadat het EGM op 24 september 1940 door het George Cross werd vervangen, bleef het BEM nog steeds worden toegekend voor dapperheid, alleen met een mindere vereiste om in aanmerking te komen voor de George Medal.
Een gesp werd uitgereikt voor aanvullende daden van dapperheid onder dezelfde omstandigheden en vanaf 1957 werd een zilverkleurige eikenbladafbeelding op het lint gedragen om aan te tonen dat deze gesp was verdiend voor dapperheid en niet voor verleende diensten.
De onderscheiding is een ronde zilverkleurige medaille met een diameter van 36 mm. Op de voorkant is een afbeelding te zien van een zittende ĎBrittanniaí met aan haar rechterkant een afgebeelde zon. Rondom de gehele rand staat de tekst FOR GOD AND THE EMPIRE en aan de onderkant staat de inscriptie FOR MERITORIOUS SERVICE. Op het EGM staat aan de onderkant de tekst FOR GALLANTRY.
Op de achterkant van de onderscheiding staan het Koninklijke Momogram afgebeeld met daarboven de afbeelding van een kroon met de woorden: INSTITUTED BY KING GEORGE V, omringd met een afbeelding van vier heraldieke leeuwen.
Het lint had tot 1938 voor burgerdiensten een paarse kleur (1.25 inches breed) en voor militaire diensten was een smalle rode streep in het midden toegevoegd. Vanaf 1938 had het lint voor burgers een roze kleur met parelgrijze banen aan het uiteinde en voor militairen was een smalle centrale parelgrijze streep toegevoegd.
Voor militairen wordt de onderscheiding uitgereikt met vermelding van dienstnummer, volledige naam en de eenheid en bij burgers wordt alleen de volledige naam vermeld.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er 1236 onderscheidingen uitgereikt, waarvan 1202 voor verdiensten en 34 voor dapperheid.
zie ook: Order of the British Empire

Bronnen