TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Lambert, Ronald Truzwell

    Geboortedatum:
    1904 (Salford/Greater Manchester, Groot-Brittannië)
    Overlijdensdatum:
    11 december 1984
    Dienstnummer:
    50575
    Nationaliteit:
    Britse (1801-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Ronald Lambert studeerde aan de Pendleton Grammar School en aan het Royal Technical College. Hij werkte enkele jaren bij een ingenieursbureau in Salford en ging bij de RAF als monteur en boordschutter; hij diende twee jaar in Egypte voordat hij kort na het uitbreken van de oorlog naar Engeland terugkeerde. Hij werd in 1938 sergeant/waarnemer en vloog in Blenheims en Stirlings. Hij vloog 120 operaties bij Bomber Command en nam deel aan het eerste bombardement op Berlijn en ook aan aanvallen op het Dortmund-Eemskanaal en andere belangrijke doelen in Europa. Met 115 squadron had hij de eer, het eerste bombardemnent van de RAF tijdens de oorlog uit te voeren op een doel op het vasteland, het door de vijand bezette vliegveld van Stavanger/Sola in Noorwegen. Hij kreeg in 1942 zijn aanstelling.
    Na de oorlog diende hij drie jaar op het hoofdkwartier van de Allied Air Forces Central Europe in Fontainebleau in Frankrijk. Hij werd daarna in 1958 gedetacheerd op RAF Chivenor als bewapeningsofficier en werd opgeroepen om een scherpe mijn te ontmantelen die op het strand bij Woolacombe was gevonden en een rookbom die door kinderen was gevonden in een tuin in Bideford.
    Hij ging in 1960 vanuit Chivenor met pensioen.

    Bevorderingen:
    ? Sergeant
    ? Warrant Officer
    1 december 1942: Pilot Officer (probation)
    1 juni 1943: Flying Officer (probation/war sub)
    1 december 1944: Flight Lieutenant (war sub)
    1 januari 1947: aangesteld als Flying Officer en overgeplaatst naar de technische afdeling
    13 january 1953: Flight Lieutenant
    31 december 1960: Pensionering

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Sergeant
    Eenheid:
    No. 115 Squadron, Royal Air Force
    Toegekend op:
    30 juli 1940
    Aanbeveling:
    Deze man heeft sinds het begin van de oorlog voortdurend gefungeerd als waarnemer op operationele vluchten, zijn persoonlijk record staat op 5 lange sweeps en 18 bombardementen. Steeds heeft hij onder de meest moeilijke omstandigheden een zeer hoge mate van enthousiasme en onvermoeibaar plichtsbesef in actie getoond terwijl zijn niet aflatende opgewektheid tijdens lange periodes van wachten en in het bijzonder tijdens voorbereidingen op operaties van de grootste waarde zijn geweest bij het handhaven van het hoge moreel binnen zijn sectie. In het bijzonder is hij met zijn goede navigatie en de steun aan zijn gezagvoerder en sectieleider destijds grotendeels ervoor verantwoordelijk geweest dat zijn sectie met succes en zonder verliezen aanvallen bij daglicht en ’s avonds kon doen op het vliegveld van Stavanger op respectievelijk 14 en 30 april 1940.
    Sinds de dood in actie van de rest van zijn bemanning heeft hij de taak van navigator voor zijn vluchtcommandant met onverminderde opgewektheid en enthousiasme overgenomen en heeft steeds het beste voorbeeld voor alle rangen gesteld. De efficiëncy en de onverstoorbaarheid van deze N.C.O. zijn ongetwijfeld van de grootste waarde voor zijn eenheid geweest. Hij bezit een temperament dat hem uiterst geschikt maakt voor dienst in een squadron zware bommenwerpers waar zijn vastberadenheid, moed en grondigheid voldoende op de proef zijn gesteld.
    Distinguished Flying Medal (DFM)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Warrant Officer (Vaandrig)
    Eenheid:
    No. 15 Squadron, Royal Air Force
    Toegekend op:
    26 mei 1942
    Distinguished Flying Cross (DFC)
    Aanbeveling:
    Deze Warrant Officer heeft zijn plaats als waarnemer ingenomen op 56 operaties tijdens zijn twee tours, waaronder diverse aanvallen op zulke zwaar verdedigde doelen als Berlijn, Wilhelmshafen en het Roergebied. Zijn gezagvoerder heeft steeds hoog opgegeven over zijn deskundigheid als navigator en over zijn kalmte en doelmatigheid als bommenrichter tegenover de zwaarste verdediging. Ik acht hem een van de beste waarnemers in dit squadron die door zijn kalmte en enthousiasme als uitmuntend voorbeeld voor allen dient en ik beveel hem nadrukkelijk aan voor toekenning van het Distinguished Flying Cross.

    Bronnen

    • - The London Gazette Issue 34910 published on the 30 July 1940
      - Fourt Supplement to The London Gazette Issue 35574 published on the 22 May 1942
      - military-medals.co.uk
      - UKauctionnews

    Foto