TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Doidge, Ronald William

Overlijdensdatum:
20 oktober 1944 (Nijverdal, Nederland)
Begraven op:
Oorlogsgraven van het Gemenebest Gemeentelijke Begraafplaats Hellendoorn
Graf: 15.
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Dienstnummer: J/26406

Op 20 oktober 1944, rond 08:15 uur, ontplofte een Hawker Typhoon jachtbommenwerper in de lucht boven Nijverdal. Onderdelen, waaronder de motor van het vliegtuig zorgde voor een brand en forse schade aan de fabriekmachines van ''Ten Cate'' (Spinnerij 1/Vd Muelenweg). Andere delen van het vliegtuig werden gevonden tussen wat nu de waterzuivering en de atletiekbaan is. Een vleugel werd zelfs in de ''Jipkesbelt'' aangetroffen.
De Canadese piloot Ron Doidge sprong nog wel uit zijn vliegtuig, maar stortte uiteindelijk door het dak van een loods zo´n 80 meter naast de Spinnerij, waar werknemers hem ’s ochtends dood aantroffen.
Hij werd slechts 21 jaar.
Ronald W. Doidge actief tijdens D-Day, Falaise, Market Garden en het bombardement van Oisterwijk, werd meerdere malen beschoten, maakte noodlandingen en sprong met een gehavende parachute uit zijn kist tijdens Operatie Overlord. Hij werd zelfs door zijn blonde lokken voor Duitser aangezien, vervolgens gearresteerd en ondervraagd.

Zijn biografie ''Days of Adventure'' (2023) werd door Andre Gorter uit Nijverdal geschreven en is te bestellen via ronald.w.doidge@gmail.com.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
14 mei 1943
Pilot's Flying Badge
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Met Frankrijk en Duitsland balk.
Air Crew Europe Star
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
30 april 1946

Postuum toegekend.
RCAF Operational Wings

Bronnen

Foto's