TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Oorlogsgraven van het Gemenebest Gemeentelijke Begraafplaats Hellendoorn

Op de Gemeentelijke Begraafplaats van Hellendoorn zijn de graven van 15 vliegeniers. Al deze mannen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog in de omgeving van Hellendoorn neergestort. Tevens is bij ťťn van deze mannen later de vrouw bijgezet, dit maakt deze begraafplaats erg bijzonder. Hieronder staat van elk van deze slachtoffers beschreven hoe ze hier terecht zijn gekomen.

F/Lt Alec Elliott & Gladys Elliott

Op 5 januari 1945 om 16.45 vertrok vanaf RAF-basis Lissett in Engeland de Halifax Mk.BIII NR251 met als missie: een bombardement op de stad Hannover (Duitsland). Na een succesvol bombardement op Hannover werd het toestel tijdens de terugvlucht neergeschoten door een Duitse nachtjager. Nadat het toestel drie afzonderlijke keren was geraakt door de nachtjager was het toestel dermate beschadigd dat het onbestuurbaar was geworden. De piloot Alec Elliott gaf zijn mede bemanningsleden de opdracht om het toestel met een parachute te verlaten. Alec wachtte tot alle bemanningsleden het toestel hadden verlaten om daarna zelf te springen, helaas was het voor hem te laat. Het toestel stortte om 20.15 neer tussen Haarle en Nijverdal, zo'n 5 km van Hellendoorn. Alec werd dood bij het toestel gevonden met een half geopende parachute. Hij was de enige overledene, van de in totaal zeven bemanningsleden werden er twee krijgsgevangen genomen en de overige vier zijn ondergedoken.

Sgt W.F. Ensor, Sgt E.G. Edwards, Sgt A.E. Bell, Sgt R. Jones, Sgt W.C. Warne and Sgt S.G. Jenner

Op 15 oktober 1942 om 18.54 vertrok vanaf RAF-basis East Moor (Engeland) de Halifax W1108 met de naam 'The Menace' met als missie: een bombardement op Keulen. De Halifax werd neergeschoten door nachtjager Oblt Manfred Meurer (die zelf het einde van de oorlog ook niet haalde, hij stortte op 22 januari 1944 neer bij Maagdenburg in Duitsland). De Halifax stortte om 22.53 neer in Rhaan, zo'n 5 km van Hellendoorn. Van de in totaal zeven bemanningsleden overleefde er zes de crash niet, deze mannen liggen allemaal hier begraven, het resterende bemanningslid (Sgt R.B. Fernie) werd krijgsgevangen genomen.

Sgt D.W. Ashworth, Sgt W.E. Collis, Sgt B. Chadwick, Sgt H.A. Payne, Sgt C.J. Morgan

Op 19 juni 1942 om 23.45 vertrok vanaf RAF-basis Feltwell (Engeland) de Wellington Z1611 met als missie een bombardement op Emden. De Wellington werd neergeschoten door nachtjager Oblt Herbert LŁtje. De Wellington stortte op 20 juni 1942 om 2.37 neer in de buurt van Rhaan, zo'n 5 km vanaf Hellendoorn. Van de in totaal vijf bemanningsleden overleefde er geen ťťn de crash, de mannen liggen allemaal hier begraven.

F/O R.W. Doidge

Op 20 oktober 1944 stortte rond 08:15 de Typhoon IB PD469 I8-E met aan boord de 21 jarige Canadese piloot Ronald William Doidge neer, na een aanval op de spoorbrug over het kanaal de Regge in Nijverdal, zoín 4 km vanaf Hellendoorn. Zijn vliegtuig werd geraakt door een Typhoon dat boven hem vloog en ontplofte hierdoor in de lucht. De Sabre motor viel in de Spinnerij I (nu Ten Cate) en vele onderdelen werden overal rondom de fabriek aangetroffen. Doidge zelf stortte door het dak van de katoenloods 80 m. naast de Spinnerij. Ronald overleefde de crash niet, hij is begraven op deze begraafplaats.

F/O I.J.V. Wallace (foto 5)

Op 23 januari 1945 stortte om 15.20 de Typhoon IB RB333 met aan boord de Canadese piloot Ivan James Vincent Wallace neer in de buurt van Haarle, zo'n 6 km vanaf Hellendoorn. Ivan overleefde de crash niet, hij is begraven op deze begraafplaats.

F/Lt Leo McAuliffe

Op 17 maart 1945 stortte om 16.00 de Tempest V NV710 met aan boord de Autralische piloot Leo McAuliffe neer in de buurt van de Reefhuisweg 3 in Egede, zo'n 7 km vanaf Hellendoorn. Leo overleefde de crash niet, hij is begraven op deze begraafplaats.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

Gerelateerde boeken

RAF Bomber Command Losses of the Second World War, 1944
RAF Bomber Command Losses of the Second World War, 1942
RAF Bomber Command Losses of the Second World War, 1945
The Bomber Command War Diaries