TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Shepherd, John Bean

Geboortedatum:
20 juli 1919 (Edinburgh, Groot-BrittanniŽ)
Overlijdensdatum:
12 januari 1946 (Wunsdorf/Nedersaksen, Duitsland)
Begraven op:
Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Begraafplaats Friedhof Ohlsdorf Hamburg
Vak: 5A. Rij: G. Graf: 9.
Dienstnummer:
104447
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

John Shepherd meldde zich bij het uitbreken van de oorlog bij de RAF en werd als sergeant bij 234 squadron geplaatst. In augustus 1941 kreeg hij zijn officiersaanstelling en werd begin 1942 bij 118 Squadron geplaatst. In oktober 1943 verliet hij het squadron maar ging in juni 1944 naar 610 Squadron en werd zeer succesvol in operaties tegen de V 1 waarvan hij erin een paar weken zeven neerhaalde.

Begin maart 1945 werd hij Flight Commander in 41 Squadron en in april nam hij het commando over de eenheid op zich. In dezelfde maand haalde hij een Me 110 neer die een Me 163 Komet sleepte die hij ook neerhaalde.
Aan het einde van de oorlog werden acht neergehaalde vijandelijke toestellen aan hem toegeschreven, vijf gedeeld en zeven neergehaalde V 1ís.

In januari 1946, terwijl hij in een Tempest V vloog, kreeg het toestel op een hoogte van 200 voet motorstoring en hij maakte een noodlanding in een tankgracht waarbij hij op slag werd gedood.

Bevorderingen:
19 augustus 1941: Pilot Officer (probation)
8 februari 1942: Flying Officer (war sub)
21 augustus 1942: bevestigde aanstelling als officier
8 februari 1943 : Flight Lieutenant (war sub)

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Flight Lieutenant (Waarnemend Kapitein-vlieger)
Eenheid:
No. 118 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
22 september 1942
Uitgereikt voor:
Operatie Jubilee
Aanbeveling:
Deze officier heeft deelgenomen aan vele missies boven vijandelijk gebied en aan diverse verkenningsmissies en aanvallen op scheepvaart. Hij heeft minstens twee vijandelijke vliegtuigen vernietigd. Tijdens de gecombineerde operatie in Dieppe hielp Flight Lieutenant Shepherd bij het neerhalen van een Dornier 217. Hij heeft voortdurend grote deskundigheid en vastberadenheid getoond.

Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flight Lieutenant (Kapitein-vlieger)
Eenheid:
No. 118 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
27 augustus 1943
Distinguished Flying Cross (DFC)
Aanbeveling:
Sinds de toekenning van zijn Distinguished Flying Cross heeft deze officier een groot aantal missies gevlogen en heeft voortdurend bezielend leiderschap en grote gretigheid getoond. Hij heeft deelgenomen aan diverse geslaagde aanvallen op scheepvaart en heeft bovendien twee vijandelijke toestellen neergehaald waarmee zijn aantal overwinnigen op vier komt. Hij heeft een waardig voorbeeld gesteld.


Tweede DFC toegekend als gesp voor op het lint van de eerste DFC.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Squadron Leader (Waarnemend Majoor-vlieger)
Eenheid:
No. 41 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
14 september 1945
Distinguished Flying Cross (DFC)
Aanbeveling:
Squadron Leader Shepherd is nu bezig aan zijn derde operationele tour. Sinds de toekenning van een Gesp op zijn DFC heeft hij zeven vijandelijke toestellen en zeven vliegende bommen (V 1) vernietigd. Hij heeft ook 160 vijandelijke vrachtwagens vernietigd dan wel beschadigd. Intense tegenstand van luchtafweer heeft hem er nooit op enige manier van weerhouden, zijn missies te voltooien. Als squadron commandant heeft Squadron Leader Shepherd een mooi voorbeeld gesteld aan allen onder zijn commando.

Derde DFC toegekend als tweede gesp voor op het lint van de eerste DFC.

Bronnen