TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Annand, Richard Wallace

Geboortedatum:
5 november 1914 (South Shields/Durham, Verenigd Koninkrijk)
Overlijdensdatum:
24 december 2004 (Whitesmocks/Durham, Verenigd Koninkrijk)
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Second-Lieutenant (2e Luitenant)
Eenheid:
2nd Battalion Durham Light Infantry, 6th Infantry Brigade, 2nd Infantry Division, British Army
Toegekend op:
23 augustus 1940
Aanbeveling:
Wegens meest opvallende dapperheid op 15 en 16 mei 1940 toen het peloton onder zijn bevel op de zuidelijke over van de Dyle lag bij een opgeblazen brug. Gedurende de nacht werd een sterke aanval afgeslagen maar om ongeveer 11:00 uur lanceerde de vijand een felle aanval en schoof een eenheid genie naar voren, de rivier op. 2nd Lieutenant Annand viel deze eenheid aan maar toen de munitie opraakte ging hij zelf over open terrein naar voren met volledige minachting voor het vijandelijke mortier- en geweervuur. Toen hij de brug bereikte verjoeg hij de ploeg daar beneden en maakte met handgranaten meer dan 20 slachtoffers. Nadat hij gewond was geraakt ging hij naar zijn peloton terug, liet zich behandelen en nam toen weer het commando op zich.
Richard Annandís pelotons sergeant zei er later over: ďMeneer Annand kwam naar me toe op het pelotonshoofdkwartier en vroeg om een kist handgranaten omdat ze konden horen dat de Moffen probeerden de brug te repareren. Hij ging er vandoor en hij moet zeker een feestje hebben gevierd want het duurde niet lang voor hij terug kwam voor meer.Ē
Gedurende de avond werd er nog een aanval ingezet en weer ging 2nd Lt Annand met handgranaten naar voren en bracht de vijand zware verliezen toe. Toen het bevel tot terugtrekken werd gegeven trok hij zijn peloton terug maar toen hij op de terugweg hoorde dat zijn verzorger gewond was geraakt en achtergelaten ging hij direct naar de eerdere stelling terug en haalde hem met een kruiwagen op voordat hij als gevolg van zijn verwondingen bewusteloos raakte.

Later tot kapitein bevorderd.
Victoria Cross (VC)

Bronnen