TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Küter, Hans Paul

    Geboortedatum:
    (Hamburg)
    Nationaliteit:
    Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Officier Landwacht Nederland en actief betrokken bij Sonderkommando Feldmeijer. Soldaat bij de Waffen-SS geweest, raakte in 1941 in Rusland een deel van zijn been kwijt. Werkte toen voor de bezetter in Leeuwarden. na diefstal van een aantal flessen wijn uit een woning – met vriend Krist - werd hij voor de keuze gesteld: voor het gerecht of Sonderkommando Feldmeijer. Lid van de Germaansche SS in Nederland. Gaf opdracht tot de moord op C.H. Robertus, doodde zelf H. Top en de boswachter M. van Emst, op grond van enkel het vermoeden, dat hij schuilplaatsen van onderduikers kende. Was verder schuldig aan mishandeling, arrestaties van Joden en onderduikers in Friesland en Groningen. Veroordeeld tot levenslang, later gewijzigd door de Bijzondere Raad van Cassatie.

    Betrokken bij: Van Gnirrep, Cornelis Robertus, Hendrikus Hazelhorst, Hendrik Top (schutter) -drie aanslagen in Groningen, Grootegast en Appelscha; 2 als schutter en 1 als betrokkene-

    Geb.: Hamburg (op 4-jarige leeftijd naar Nederland door Nederlandse pleegouders bij Wolvega)

    Bron: Notities voor geschiedwerk, nr. 104. RIOD. blz. 20

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Foto