TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Battye, Robert

Dienstnummer:
T/149131 (Army)/1692 (POW)
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Robert Battye diende als chauffeur in 1939 bij de R.A.S.C. en ging in februari 1940 naar Frankrijk. Tijdens de Duitse inval probeerde Battye en zijn eenheid om patiënten vanuit een ziekenhuis over te brengen naar Boulogne. Hierbij werden ze op 23 mei 1940 gevangen genomen door de Duitsers. Via Lille werden de gevangenen naar Nederland getransporteerd om van daar met rijnaken naar Duitsland te worden vervoerd.
Hij zat krijgsgevangen in Stalag IXC.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Driver
Toegekend op:
19 december 1946
Aanbeveling:
Battye werd op 23 mei 1940 in Boulogne gevangen genomen en opgesloten in Stalg IX in Thüringen, Duitsland. Hij deed zeven ontsnappingspogingen en was zeer nauwgezet bij zijn voorbereidingen.
Hij deed zijn eerste poging in 1942 vanuit een werkkamp nadat hij sleutels had gemaakt voor drie deuren en sprong op een trein naar Mannheim. Hij werd gepakt en vijf maanden later ontsnapte hij toen hij naar Niedorshel werd overgebracht. Hoewel hij steng werd bewaakt, wist hij met 10 anderen ’s nachts door een raam te ontsnappen en uit de rijdende trein te springen. Hij werd na drie dagen in vrijheid weer gearresteerd.
In november 1942, na zorgvuldige voorbereiding, ontsnapte hij weer. Hij en zijn vriend knipten zich een weg door het prikkeldraad en liepen naar Linefeld. Ze reisden per trein naar Dalheim en werden na vier dagen in vrijheid uiteindelijk gepakt toen ze probeerden de Nederlandse grens over te steken.
Battye was na zijn vierde poging slechts een dag in vrijheid en werd naar Molsdorf gestuurd in afwachting van zijn proces. Een paar dagen later ontsnapte hij met 52 anderen door een tunnel en bleef drie dagen op vrije voeten. Hij kreeg negen maanden dwangarbeid.
Na drie pogingen kwam hij eindelijk weg uit de zoutmijn bij Mensengrahen en bleef vier dagen in vrijheid.
Hij ontsnapte eindelijk in april 1945 toen hij op mars was (gevangenen werden tegen het einde van de oorlog te voet naar andere kampen afgevoerd. Vert.) en bereikte de Amerikaanse linies.

LG 37822/6163.
British Empire Medal (BEM & EGM)

Bronnen

  • - Supplement to The London Gazette of 17th December 1946, Issue 37822, dated 19th December 1946

Foto