TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hoeckel, van, Cornelis Joannes Henricus

    Geboortedatum:
    25 juli 1914 (Breda, Nederland)
    Overlijdensdatum:
    11 augustus 1944 (Vught, Nederland)
    Begraven op:
    Asputten Kamp Vught
    Nationaliteit:
    Nederlandse

    Biografie

    Woonde in 's-Hertogenbosch, Hinthamereinde 13. Zoon (oudste van tien kinderen) van importeur Spaanse zuidvruchten Henricus Martinus Eduard - Hendrik - van Hoeckel (9 mei 1889 Breda - 21 april 1965 's-Hertogenbosch) en Johanna Pieternella - Janske - Schoenmakers (23 november 1889 Breda). De Oorlogsgravenstichting vermeldt zijn katholieke doopnaam Cornelis Joannes Henricus van Hoeckel. Ongehuwd. Begon zijn studie medicijnen in 1935 in Utrecht en studeerde in 1942 als huisarts af. Vestigde een huisartsenpraktijk in de Enckevoirtstraat en later aan het Hinthamereinde. Rooms-Katholiek. Lid verzet onder de schuilnaam Cor. Van Hoeckel was districtsleider van de LO-Den Bosch. Verder maakte hij deel uit van de KP-Den Bosch en hield hij zich met illegale bladen bezig, met name Trouw. Illegale bladen werden vanuit zijn woning verspreid. Het bezorgen van de bladen werd gecombineerd met het distribueren van voedselbonnen voor onderduikers. Van Hoeckel verschafte zelf ook onderdak aan onderduikers. Knokploegenleden hielden zich schuil in zijn huis, die voorts als vergaderadres voor het verzet diende. Tevens verleende hij hulp aan gestrande geallieerde piloten. Een vriend zei over hem: 'Cor van Hoeckel kwam dus echt in het illegale werk. Cor was een prachtkerel, een enigszins onbesuisde en energieke man, die vaak grote risico's nam en die voor niets en niemand bang was.' Drie keer vond een inval in zijn woning plaats, zonder dat er verdachte zaken werden aangetroffen. De aandacht die de bezetter voor hem aan de dag legde, was voor hem reden om onder te duiken. Het Grote Gebod schrijft dat hij op 3 juni 1944 werd gearresteerd in verband met de voorbereidingen voor een overval. Dat was echter toch niet de ware reden voor zijn arrestatie. Toen hij op de avond van 9 juni 1944 van Utrecht naar 's-Hertogenbosch reisde, liet hij bij een controle op het station in zijn woonplaats zijn echte persoonsbewijs zien in plaats van zijn vervalst exemplaar. Hij kwam in de Polizei- und Untersuchungsgefängnis Haaren terecht. Later werd hij overgebracht naar Kamp Vught. Ruim twee maanden na zijn aanhouding is hij op de schietbaan bij het kamp door een vuurpeloton doodgeschoten. Pas in de zomer van 1945 verkreeg zijn familie zekerheid over zijn lot. Zijn naam staat op het gedenkteken op de fusilladeplaats en de herdenkingswand in de bezinningsruimte van het Nationaal Monument Kamp Vught. In 's-Hertogenbosch is de Dokter Van Hoeckelstraat naar hem vernoemd.

    Van Hoeckel is gecremeerd in het concentratiekamp Vught. Op 23 augustus 1945 werd in de Sint Leonardus kerk in 's-Hertogenbosch een herdenkingsdienst voor hem gehouden.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen