In het crematorium op Kamp Vught werden de lichamen verbrand van de gevangenen die in het kamp omkwamen of werden gedood.
De as van de lichamen van de slachtoffers ligt achter het crematorium verzameld in asputten.
Hier wordt elk jaar op 4 mei een dodenherdenking gehouden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Anneke Moerenhout
  • Foto's: Anneke Moerenhout

14apr

'De gevaarlijkste vrouwen van Nederland' geŽerd met expositie in Kamp Vught

VUGHT - Boeken en films verschenen er over haar: het meisje met het rode haar. Ze is bekendste verzetsheldin van ons land. Tijdens de Tweede Wereldoorlog pleegde ze aanslagen op verraders. Maar dat deed ze niet alleen: ze kreeg hulp van twee zussen. Over deze drie is nu een expositie te zien, bij Nationaal Monument Kamp Vught.

Lees meer

13apr

Met witte bussen naar de vrijheid

[bOp 23 april 1945 en de daarop volgende dagen werden vele vrouwen uit het concentratiekamp RavensbrŁck gered. Hieronder enige honderden Nederlandse vrouwen, waarvan een deel in Kamp Vught had gezeten. Deze reddingsactie maakte deel uit van een van de grootste reddingsacties uit de Tweede Wereldoorlog: het Ďwitte bussen planí. Dit plan werd uitgevoerd door het Zweedse Rode Kruis op verzoek van Noorwegen en Denemarken. Historicus Arie Wolfert reconstrueert in zijn boek ĎMet witte bussen naar de vrijheid: ook ex-gevangenen uit Kamp Vught reden meeí deze gecompliceerde en risicovolle actie.

Lees meer

Lees meer (46)