In het crematorium op Kamp Vught werden de lichamen verbrand van de gevangenen die in het kamp omkwamen of werden gedood.
De as van de lichamen van de slachtoffers ligt achter het crematorium verzameld in asputten.
Hier wordt elk jaar op 4 mei een dodenherdenking gehouden.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Anneke Moerenhout
  • Foto's: Anneke Moerenhout

30okt

'Het Nederlandse Rode Kruis deed niets voor Joden in de oorlog'

Het Rode Kruis heeft niets gedaan voor ons in de oorlog. Noch in Nederland, noch in Auschwitz. Frieda Menco (92), Joodse overlevende van de Tweede Wereldoorlog, is uiterst kritisch over het Nederlandse Rode Kruis, dat dit jaar zijn 150-jarig bestaan viert. Als ze het wel hadden gedaan, zou dat een grote hulp zijn geweest om het vol te kunnen houden. We bestonden niet. We waren er niet. Ze gaven helemaal niets om ons.

Lees meer

16sep

Echtpaar Barend spreekt over Matzes en mie in Vught

Op vrijdag 29 september (19.30 uur) is het echtpaar Frits Barend en Marijke Barend-van Haeften te gast in de monumentale Lambertuskerk (Helvoirtseweg 5) in Vught. Nationaal Monument Kamp Vught organiseert in samenwerking met het Lambertuspodium een gesprek met het echtpaar Barend, dat samen het boek ĎMatzes en mieí schreef. ďDe oorlog zit in ons DNAĒ, zei Frits Barend bij de presentatie van het boek in april. In het boek beschrijven zij de bijzondere geschiedenis van hun familie die zowel door de Holocaust als door de Japanse oorlogsterreur werd getroffen.

Lees meer

Lees meer (46)