Woonde in Westmaas, Slop 18. Gehuwd met Wilhelmina J. Plomp. Het echtpaar had een kind. Grenscommies. Rooms-Katholiek. Lid verzet behorend tot de LO-Hoeksewaard en de BS. Hij was pelotonscommandant van de Binnenlandse Strijdkrachten. Bij een straatcontrole op 23 maart 1945 te Mijnsheerenland is Bout samen met Antonie de Haas (2*) gearresteerd. Zij waren wapeninstructeur voor het oefenen met de wapens die in de polders in het westen van de Hoeksche Waard waren afgeworpen. De wapentrainingen vonden plaats in leegstaande boerderijen en op geïsoleerd liggende gronden. Met achttien lotgenoten zijn beide verzetslieden gefusilleerd aan de Lage Oostzeedijk tegenover de Hoflaan als represaille voor de liquidatie van de politieman en SD-medewerker Tetenburg op 31 maart 1945. Sinds zaterdag 20 mei 1950 staat zijn naam vermeld op het gedenkteken Moeder aan de Rijksweg Blaaksedijk - Krooswijk onder de gemeente Heinenoord. Zijn naam prijkt ook op het oorlogsmonument aan de Hoflaan in Rotterdam en monument De Traan in Westmaas. Zie verder Houtbraken, Willem.
(1*) Zijn voornaam komt in verschillende vormen voor. Hij is in Aken geboren. Het lijkt voor de hand te liggen dat bij zijn geboorte de Duitse variant Nikolaus is genoteerd. In de overlijdensakte wordt hij Nicolaas genoemd. Op de grafzerk staat nog een derde vorm: Nicolaus.
(2*) Bout (14 november 1915, Aken, Dld.).
(3*) Jacobus Christiaan Tetenburg (18 mei 1901 Utrecht).
Begraven op 11 april 1945 op Begraafplaats Crooswijk in Rotterdam, vak D, grafnummer 2725. Herbegraven op 16 juli op de Algemene Begraafplaats in Westmaas,1e klasse, rij C, grafnummer I.
Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!