TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Schrama, Cornelis Nicolaas

Geboortedatum:
7 juni 1909 (Wassenaar)
Overlijdensdatum:
31 januari 1944 (Helmond)
Begraven op:
Begraafplaats Brouwhuis
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Woonde in Bakel, C no. 23. Zoon (zesde van veertien kinderen) van korenkoper/landbouwer Gerardus (doopnaam Gerardus Willibrordus) - Grard - Schrama (15 april 1877 Benthuizen - 15 december 1967 Brouwhuis, gemeente Deurne) (1*) en Maria de Jong (12 februari 1879 Zoeterwoude - 29 december 1957 Deurne). Huwde op 14 mei 1938 met Johanna Maria - Anneke - Boudewijns (13 oktober 1909 Helmond - 1993). Landbouwer. Rooms-Katholiek. Cor(rie) Schrama was lid van de Processie Kevelaer Roermond en van de Gerardus Bond.

Op maandag 31 januari 1944 hoorde opperwachtmeester Johannes Hendricus van den Heuvel van de Marechaussee omstreeks twee uur 's middags schoten en zag hij op een afstand van 200 à 300 meter twee personen vallen. De vorige middag had een Amerikaanse Boeing B-17 F bommenwerper, de 'Martha the II', een noodlanding moeten maken.


Op weg voor een missie naar Brunswijk in Duitsland was het vliegtuig door een paar Duitse Focke-Wulf 190 jachtvliegtuigen geraakt. Vier bemanningsleden kwamen om het leven. Een collega was al snel door de Duitsers gegrepen.

Eerste luitenant Henri D. Steele, de tweede luitenants James R. Settle, Robert F. Anderson, Leopold L. Flores en sergeant Paul Oakly Welch zouden voorlopig op vrije voeten blijven. Zij werden op 19 en 20 maart 1944 in Brussel echter toch opgepakt en krijgsgevangen gemaakt.

Die maandagmiddag was de zoektocht naar de ontsnapte mannen nog in volle gang. Het is heel goed mogelijk dat de Duitse militairen die op de beide fietsers hebben gevuurd hen voor bemanningsleden van de B-17 aanzagen.

Eén van de neergeschoten wielrijders was Schrama, die met de Helmonder Wilhelmus Kuijpers van zijn woning kwam en in de richting van Deurne reed om zijn vader aan het Rakt 41 bij het dorsen te helpen. Schrama was zwaar gewond door een schot in de zij, Kuipers liep een diepe wond aan zijn rechter onderarm op.

Opperwachtmeester Van den Heuvel meldde in zijn verbaal dat Schrama tijdens de rit naar het ziekenhuis in Helmond nog goed bij kennis was, maar later vernam hij van de behandelend geneesheer dat de landbouwer om half vier 's middags was overleden. (2*)

Op 28 januari 1986 kregen Corrie Schrama en zijn ouders de Yad Vashem-onderscheiding (4*).

(1*) Brouwhuis: een voormalige dorp, dat nu een wijk in Helmond is.

(2*) Wilhelmus Franciscus Kuijpers (9 december 1912 Helmond).

(3*) In de overlijdensakte werd overigens 14.30 uur als tijdstip van overlijden vermeld.

(4*) De familie Schrama verschafte onderdak aan de Deventer Louis de Wied, die weigerde naar een werkkamp in Duitsland te gaan en de schuilnaam Henk Plantinga had aangenomen. Aanvankelijk wisten de Schrama's niet dat hij joods was. Pas na een paar weken vertelde hij dat. Hoewel het een schok voor hen was, mocht hij blijven.

Hij deelde een kamer met een zoon, die even oud was als hij. Eerst betaalde hij een geringe vergoeding voor eten en onderdak, maar toen hij op de boerderij ging meewerken, ontving hij van Grard Schrama een bescheiden loon. Bij een dreigende razzia verborg hij zich bij de familie Knijnenburg, die een kruidenierswinkel aan de Markt 6 in Deurne bezat.

Louis de Wied bleef tot de bevrijding van Deurne in september 1944 bij de familie Schrama. Daarna sloot hij zich bij de Prinses Irene Brigade aan. In 1945 werd hij officier in het leger. Op 96-jarige leeftijd overleed Louis de Wied op 6 november 2019 in Leeuwarden.

Begraven op de Rooms-Katholieke Begraafplaats Brouwhuis-Rijpelberg.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

  • Foto 1: Jeroen Koppes
  • - Helmonds Heem.
    - Overlijdensakte.
    Site Oorlogsslachtoffers Deurne; Commissie 'Namenlijst omgekomenen', Lijst van omgekomenen in Helmond ten gevolge van oorlogshandelingen, Helmonds Heem, Heemkundekring Helmond-Peelland, 1995, nummer 1; Jozeph Michman en Bert Jan Flim, Rechtvaardigen onder de Volkeren. Nederlanders met een Yad Vashem-onderscheiding voor hulp aan joden, Uitgeverij L.J. Veen in samenwerking met NIOD, Amsterdam/Antwerpen, 2005; site deurnewiki.nl; site wiewaswie.nl (waaronder de overlijdensakten 6/1944 gemeente Bakel en Milheeze en 41/1944 gemeente Helmond); Archief Jack Kooistra.